メイン

no.90 アーカイブ

2017年09月20日

A Residence

The 8th arrondissement of Paris, an area also known as the golden triangle, is one of the finest in Paris, where leading fashion boutiques and designer shops stand side by side. Residence A is located on the 3rd floor of a five-story above-ground apartment in this area. It is a renovated property on sale, which was coordinated by Gerard Faivre, a French interior designer. He coordinated the entire home, which includes the interior, as well as the items on display, such as furniture, curtains, and art.
The home has an entrance hall at the center with a TV salon, living room, and dining room aligned towards the northwest side; two bedrooms with their respective bathrooms are positioned at the southwest and southeast side. Gerard kept the original 19th century herringbone floor, moldings, and decorative fireplace. He coordinated the space with modern furniture, transforming the interior into a classical modern space. The basic grey color theme with its gradation and some black mixed in to tighten the space, gives a feminine impression of softness and elegance. By effectively using patterns inspired by fashion brands such as Chanel and Christian Dior, a fashionable and gorgeous home was created.


02_90a_residence.jpg
03_90a_residence.jpg

A Residence

The A Residence was built as a guest house for an owner who frequently hosts international guests. His plan was to build a home in Kyoto where His guests can experience Japanese culture. He imagined a space that not only values traditional Japanese lifestyle, but also provides comfortability to their foreign guests. The owner decided to ask Toshimaro Iida, an architect, to design his guest house.
The house is three stories. The first floor is built with reinforced concrete, and the second and third floors are built with wood. The first floor is a space to spend time with guests and is comprised of the living room and dining room. The second and third floors contain private areas, such as bedrooms. The first floor consists of an entrance, dining room, open kitchen on the northeast side, and a lounge and living room on the east side. There are no partitions between the spaces so one can view the beautiful Japanese garden at the center of the property from any area of the home. The reinforced concrete structure of the first floor is stable enough to support a large opening which can be opened fully toward the garden.
The handmade materials and finishes by Kyoto craftsman add color to the space. For example, the private bedrooms each have their own interior design theme and materials were selected to match each theme. Every detail within the home is uniquely expressive, and all the rooms unified create a rich space full of the characteristics of Kyoto.


04_90a_residence.jpg
05_90a_residence.jpg

N Residence

The N residence is a three-story home built with reinforced concrete. The home is located in a peaceful residential area of Tokyo and designed by architect Kenichi Yokobori and interior designer Tomoko Komata. The owner discovered the deep rectangular-shaped land. The north side of the land faces a road and the east, south, and west sides face neighboring houses. About halfway along the west side of the home, there is an open view, with no nearby buildings, where one can look down on the green of the neighboring property. Taking all of this into consideration, Yokobori planned an opening facing the view, and placed a courtyard at the center of the land, to bring as much light into and around the home. “A home where one can feel the presence of other family members", was the request from the owner. To meet this request, Yokobori positioned the stairs beside the courtyard which separates the rooms along the north and south. He also made a level difference between the floors on the south and north sides of the home, creating six layers of skip floors. On the first floor is the entrance on the north side. Half way up the stairs to the south, on the skip floor, is the kitchen, formal and family dining room. On the second floor is the living room toward the north, and bedroom and bathroom toward the south. The third floor consists of a child's room toward the north, and a Japanese room and a garden terrace toward the south. By selecting an open riser staircase and by surrounding the expansive courtyard with glass, Yokobori succeeded in giving the space a see-through, open feeling. The owner frequently invites guests to dine at his home, so Yokobori and Komata made two separate dining rooms: one formal and one private. They also designed a wine cellar and mini kitchen in the living room so the owner can enjoy drinking with his guests. The flooring, fixed shelves and kitchen surfaces all have a unified color that matches the Italian "Marchetti" cupboard the owner has been lovingly using for years, and completes the home with warmth.


06_90n_residence.jpg
07_90n_residence.jpg

The Style, T Residnece

One of the finest residential areas in western Japan, spreading along the slope of a mountain, is where the T residence is located. The home is the owner's second home, and is a two-story reinforced concrete building with a basement. The home stands on approximately 722m2 of land by a cliff. The owner's first home lacked functionality and efficiency, so he decided to fulfill these and to complete the interior of his second home after living in it first. 10 years after completion, he saw our magazine and requested that the I'm home. Interior department renovate his home with a modern European design. With the engineering support of Hanibuchi Architect Office, who originally designed the home, we were able to reform a part of the first floor by adding a steel frame structure conservatory as part of the terrace at the south side, relocating the kitchen, and renewing some materials.
The original renovation plan was to leave the dining room and kitchen near the conservatory as is, and only renew the finishing materials. But, the plan was revised after taking into consideration the owner's love of entertaining at home, and particularly, hosting parties where he can pair meals with wine from his wine collection. The kitchen was relocated from its original secluded position to a location where it can be shared with guests. A symbolic 3.6m island counter was designed so that whoever standing in the kitchen can glance over the dining area and the connecting living room. The German kitchen brand bulthaup was selected for the kitchen, including the rear counter and cabinets. Beside the conservatory, a sub kitchen with a glass folding window was made. The window connects the two spaces. In addition, a lattice design was used for the doors and windows, achieving a unified atmosphere within the home. By paying attention to detail and carefully selecting materials and their colors for the floor, the space became suitable for one to enjoy wine.


09_90the_style.jpg
10_90the_style.jpg

Kobayashi Residece

Takashi Kobayashi and his partner Mana have their home office in a wooden two-story above-ground building facing a verdurous park. They are designers running a design office called "ima". The couple live in this home with their two cats and two dogs. The office space is located on the first floor at the north side of the home facing the park. The dining room also serves as a meeting area. The second floor is the home area with the living room, bathroom, laundry room, bedroom and loft. The interior is finished with white painted walls and oak flooring. The colorful furniture and art stand out against the neutral walls and floors.
The interior of the second floor is full of ideas and originality to create a comfortable living space with the cats. For example, the living room is the most dynamic; the cats love to sneak through narrow spaces and they tend to knock down vases and art. Taking this into account, a large glass showcase completely covering the east side wall was made, where art items the couple has collected over the years are displayed. The downward facing lighting within the showcase makes the items look like they are on display in a gallery. In addition, scratch-resistant materials were selected for the interior, and windows were positioned at heights where the cats can look out, to keep them entertained.


17_90kobayashi_residence.jpg

Yoshino Residence

The Yoshino residence is located in a fifteen-story above-ground apartment that stands in Otsu city, Shiga Prefecture. The owner couple lives here with their elder daughter and two cats. The home was renovated by architect Sumiou Mizumoto. Mizumoto made the home skeleton by removing the existing partitions and designed the home so that light shines throughout the entire space. Connecting the living room, dining room, and kitchen into a single space allowed Mizumoto to keep the partitions minimal without having to move the positions of the existing wet areas, such as, the toilet, bath, and kitchen.
The owners requested a home that would change with them over the years. With this request, Mizumoto gave the interior a natural atmosphere, and used wood for the basic finishing materials of the interior and furniture. He then added further expression to the space by combining iron, tiles and mortar materials.
He placed custom-made storage that also functions as a walking path for the cats along the wall of the living room and around the kitchen. The storage is made with oak and blends well with the space. The shelves are posisitoned at eyelevel so that one can make eye contact with the cats. He made holes in the shelf boards so the flow path for the cats runs vertically. Mizumoto also separated the storage space and the path of the cats by attaching doors or simply exculding a section from the cat's flow path, so that the owner can store items that need to be out of the cats' reach. By doing so, he created furniture that can be used both by humans and cats, without putting stress on either.


18_90Yoshino_residence.jpg
19_90Yoshino_residence.jpg

S Residence

The S residence is located on the outskirts of Tokyo in a commuter town surrounded by rural landscape. The owner couple decided to purchase the land because they liked the scenery of the vast rice and vegetable fields. They requested that Katsutoshi and Noriko Naoi design their home. The owner couple wished to admire the greenery from their living room. In addition, they requested a home where they can live comfortably with cats and dogs. The land is a flag-shape; neighboring homes are close by to the north and east, and the rice and vegetable fields spread toward the south and west. Naoi designed an open ceiling living room and dining room on the first floor of the southwest side of the land where one's view opens out toward the scenery. The kitchen, bathroom and Japanese-style room are located on the east side of the first floor, and the main bedroom, library, study area and sitting room are on the second floor.
The highlight of this home is the living room and dining room with its view that stretches towards the rural landscape. Once the openings planned at the corner of the room are opened, the space unites with the deck terrace and the garden outside. The garden was designed by landscape gardener, Mitsuhiro Naoi. Trees of various heights were planted along the moat, with flowers and fruits of each season, creating a garden with abundant variety.
The shelf at the west side wall stands out within the monotone interior. The shelf extends toward the cat walkway across the upper part of the large opening. The top part of the shelf ascends from the first floor, functioning as stairs for the cats, and allowing them to ascend and descend freely along the walkway, which reaches the library at the second floor. Taking into consideration that the owner plans to have a pet dog in future, the first layer of the shelf has double the height compared to the rest, to avoid the dogs climbing on it.


20_90s_residence.jpg
21_90s_residence.jpg

About no.90

ブログ「I'm home (NEWS / ENGLISH)」のカテゴリ「no.90」に投稿されたすべてのエントリーのアーカイブのページです。新しい順番に並んでいます。

前のカテゴリはno.89です。

他にも多くのエントリーがあります。メインページアーカイブページも見てください。

Powered by
Movable Type