メイン

no.89 アーカイブ

2017年07月24日

Walckhoff Residence

The home of Sacha Walckhoff is an apartment unit that stands in the 10th arrondissement in Paris, France. Sacha has been the creative director of Christian Lacroix since 2010. He has experience in products related to interior design and has created collections of fabrics and wallpapers from the brand. His artistic design has a fantastic flair, and can be both cool and sexy, attracting much attention.
Sacha lives on the 4th floor of the 5-story apartment, built in the 1840s. The home is a simple plan of 135m2; along the east-west corridor are the living room. The dining room is located at the north side of the corridor facing the road, and the bedroom, bathroom and kitchen are at the south side, facing the quad. It is a rented home, and the previous renter installed moldings and painted the space beautifully. Therefore, Sacha only needed to change the dining room wallpaper and paint the kitchen and the bathroom. Art that Sacha has selected from all over the world is placed strategically within the home, giving the space a private museum-like feel that expresses Sacha's world-view of both himself and the brand to his guests. Sacha was able to create an expressive space without having to make very many changes. Rather, he simply made full use of the potential the space already had and made it completely his own. This is what makes his home so attractive.

02_Walckhoff%20Residence.jpg

Hurel Residence

An hour drive west of Paris, France, stands the home of Maxime Hurel, a brand operator of the French furniture brand PHILIPPE HUREL. The home was built in the late 18th century. Back then, the north side of the building used to be an orangery and the south side was used as stable and shed. In the 1970s, Maxime's father Philippe renovated the place into a home which was later used as a guest house since 1981. In 2013, Maxime renovated the place after he decided to live there. The home has been renovated twice in two generations, both by father and son. Philippe's goal with renovating was to create a space filled with sunlight, mixing the contemporary elements of the interior with the classic style of the building. Architect Dominique Belgrand eliminated the partition at the south side of the building, making a single living room and dining room space. He made a large opening in this space where antiques and furniture of the brand are positioned, so that natural light fills the room. A second floor was expanded at the upper part of the living room, where the bedroom, bathroom and study are situated. On the other hand, Maxime kept the living room and dining as is, but renovated the bedroom, bathroom and kitchen, improving comfortability. The home embodies an ideal renovation, where new elements were added to the existing building to match the style and comfort of modern living.

03_Hurel.jpg04_Hurel.jpg

T Residence

The T residence located in Nishinomiya city, in Hyogo Prefecture, stands on housing land that slopes from the south to the north. The south side of the owner’s property closely approaches the neighbor’s home, which is also on a sloped surface. On the other hand, a beautiful outlook expands toward the north, allowing one to view Mount Rokko from the second floor. Architect Kazuo Oe designed the building and the land together to take advantage of the surrounding environment. He made the basement floor into a garage and built a wooden 2-story building on top, which can be accessed by elevator.
The living room and dining kitchen are on the first floor, and the main bedroom and wet area are located on the second floor. The owner wanted the home to feel expansive. Therefore, Oe designed the main area of the home (the living room and dining room) to have an open ceiling and a large opening at the south side. Outside these openings are the deck terrace and the garden, which guide one’s line of sight from the indoors to the outdoors and creates a space that expands both vertically and horizontally.
Within this expansive space, rich contrasts of light and shade were achieved with the materials used. Oe gave the space different expressions by mixing various textures. For example, he selected mortar and oak flooring which one can manipulate by aging. Oe also utilized steel frames as part of the beams.

05_89_T_Residence.jpg 06_89_T_Residence.jpg

S Residence

A peaceful residential area of Setagaya ward in Tokyo is where the S residence stands. A large area of verdurous land spreads toward the east side of the home. Despite this favorable environment, the ready-built home the owner couple bought 10 years ago had not made full use of the landscape. They decided to ask architect Andrea Hikone to reconstruct their home. Andrea planned a reinforced concrete building with the main bedroom and music room made of soundproof chamber in the basement, a Japanese room, children's room, and bathroom on the first floor, and the living room, dining room, kitchen and terrace on the second floor.
In order to solve the home's north-side set back, the second-floor dining room and kitchen ceiling level at the north side of the home was lowered, by lowering the floor of the first floor by 300mm. On the other hand, the living room at the south feels expansive with its 4.7m open ceiling. Usually, in this situation, a wide opening is designed facing the greenery, but, since the living room windows needed fireproof certified sashes, Andrea selected various-sized projected windows. She made sure the windows had wooden framing on the inside, so that the frames were well-connected from the inside out. The windows were randomly positioned along the wall, acting as a picture window, rhythmically decorating the wall with images of greenery.

07_89_S_residence.jpg
08_89_S_residence.jpg

O Residece

The O residence stands in the newly developed residential area of Otsu city, Shiga Prefecture. The land is approximately 160m2, with housing surrounding its three sides. The owner couple requested architect Sumiou Mizumoto to provide the rooms where the family spends time (i.e. the living room and dining room) sufficient space and light, despite the limitations of the land. Mizumoto first designed a small garden at the eastern corner of the square-shaped land. He then planned an L-shaped, wooden, 2-story building surrounding the garden. The first floor, which can be accessed through the entrance facing the garden, has the dining kitchen and the living room in one large L-shaped room. Each space has different levels, with the levels ascending as one proceeds further away from the entrance, creating loose separation between each space. The upper part of the dining room has an open ceiling, and creates a relaxed vertical stretch in the space.
Mizumoto introduced curves within the space, such as the ceilings, openings, and the partition between the dining room and living room. These curves allow the spaces to be framed, cutting out the scenes, and increasing the feel of depth amongst the space. Also, the sunlight from the windows shine on the curvatures in the space, creating a soft gradation of light, which adds softness to the atmosphere. The lighting of the home was designed similarly; the lights were positioned to illuminate along the walls, creating a soft nuance throughout the home.

09_89_D_residence.jpg

Suzuki Residence

The Suzuki Residence is a wooden 2-story home that stands in the Nakano ward, close to the center of Tokyo. The rectangular land extending in a north-south direction is approximately 79m2 and rather limited. That being said, the land has its advantages: three of its four sides are open.
Knowing that the owner couple likes the traditional townhouses of Kyoto, architect Eitaro Satake created “comfortable Japanese style living, equipped with modern day advantages”. On the first floor a corridor, a wet area, the main bedroom and an inner garden were planned. The second floor was designed with a “Matsuzuki” style, meaning it has adjoining rooms with no partitions. The dining room, the kitchen, the study and a Japanese-style room and terrace are all on the second floor.
Satake chose sliding doors for the doors to emphasize the Japanese atmosphere; an antique Japanese warehouse door was used for the entrance, antique lattice doors separates the dining room and the stairs. These doors are also easy to take off when one wants to carry furniture or home electrical appliances in and out of the house. The walls and ceilings are mostly finished white with diatomaceous earth. The flooring on the second floor has “Kawara” tiles. Satake made sure there was balance among the materials and colors chosen so that the Japanese-style design and atmosphere created did not become overbearing.

11_89_Suzuki_residence_.jpg
11_89_Suzuki_residence.jpg

T Law Office

The Chiyoda ward in Tokyo is an area where many government institutions, and universities are located. "I'm home.'s" interior department renovated a rented office on the 5th floor of a tenant building made of reinforced concrete. It was the second time client T, a lawyer, asked "I'm home." to design an interior of his; the first time was 3 years ago, to design his home; this time, T asked "I'm home." to help renovate his law office.
The office is 60m2, where a lawyer's room, a meeting room, and work room for the staff was planned. The existing cassette-type air conditioner and fluorescent lights on the ceilings were left as is, because of the difficulty in re-installing them in a different location. To maximize the layout and size of each room, the walls, apart from the one in front of the entrance, were kept untouched to the ceiling. A 6.5m wide wall in front of the entrance separates the flow path so visitors go to the left, and staffs go to the right. The rooms inside are designed so that the two paths connect, creating a circular flow path back to the entrance. As for the interior design, green and brown were selected as theme colors, and patterns of check and damask were selected for wallpaper, unifying the rooms with a chic atmosphere. A large storage space was secured by creating 9 open shelves and 3 desks attached to the shelves. The depth and height of these shelves are unified, so that client T can keep using them if he relocates in the future.

29_law_office.jpg

Milano Salone 2017

This year at Milano Salone, which is held annually every April in Milan Italy, approximately 2,000 exhibitors presented in the main Fiera auditorium with over 340,000 visitors registering. Equally popular this year, was the Fuori Salone, the design event that takes place in multiple locations of central Milan.
In recent years, the design trends of modern furniture brands have been "reviving back to the classical". This year was no exception; we found many designs with a unified modern and classic touch. For example, sofas with distinguished gentle curved lines, and personal sofas with button tufts at its low-backrest. Amongst such exhibits, what caught one's attention was the use of materials. Parts of personal sofas and tables were made using a combination of multiple materials. Each material attracts attention, but remain unified with the entire piece, thereby further enhancing the presence of the furniture. Also, quite a bit of rattan furniture was showcased, due to the increasing number of brands focusing on outdoor furniture. By coordinating furniture made with a combination of various materials, exhibits with density were created, where various elements corresponded with one another.

31_salone.jpg

About no.89

ブログ「I'm home (NEWS / ENGLISH)」のカテゴリ「no.89」に投稿されたすべてのエントリーのアーカイブのページです。新しい順番に並んでいます。

前のカテゴリはno.88です。

他にも多くのエントリーがあります。メインページアーカイブページも見てください。

Powered by
Movable Type