メイン

no.83 アーカイブ

2016年07月19日

Apartment by Piero Lissoni

The “Velasca Tower” standing at the center of Milan, Italy, is a building built in 1957 by the BBPR architectural partnership. In 2014, developer Unipol started this project to add value to the tower. Piero Lissoni, the Italian architect who endorsed the concept, joined the project as a designer. Lissoni spent six months working on the interior design of the top floor maisonette of the tower. In designing the apartment, Lissoni worked mainly with Italian furniture brands for which he is an art director. He kept the existing floor plan as is and painted the walls a neutral dark grey in order to maximize the appearance of the art and furniture in the space.
The living and dining room have a 6m high open ceiling. With the dark grey walls, flooring, and a mixture of different furniture made of both stainless steel and fabric, Lissoni was able to achieve an interior design with many materials. He placed the Porro dining table in the center of the room; the table has a stainless steel top board and legs finished in one body. The chairs surrounding the table were designed by LIVING DIVIANI; its fabric gives it a soft feel. Lighting by FLOS, and a island counter kitchen by Boffi add to the luxury of the space. On the balcony, LIVING DIVIANI outdoor furniture was selected so that one can enjoy the view. Lissoni’s design is an example of a wonderful blend of architecture and interior design, that achieves both beauty and comfort at the same time.



081_divani.jpg
082_divani.jpg

S Residence

Amidst this peaceful residential area, one can spot the S residence by following the penthouse that stands higher than the other buildings in the area. The owner couple wished for a panoramic view of their surroundings and asked architect Andrea Hikone to design their home.
Inspired by a lighthouse, Andrea designed a home that was three stories above ground with a basement. The home is made of reinforced concrete and has a spiral staircase that connects all floors. There is an entrance and Japanese room on the first floor. The second floor has the family space with a fireplace where all can gather. It also has a library corner with bookshelves surrounding the spiral staircase. Books become part of the living by having the bookshelves situated at the flow path; the stairs also work well as reading spaces. The third floor is the main area of the home, where the dining room, kitchen and children’s rooms are situated. By positioning the fan-shaped island counter kitchen toward the spiral staircase, the parents can check up on their children’s rooms while they are cooking. Also, in order to achieve a different atmosphere on each floor, the children’s rooms are colorfully painted, while outstanding tiles were used for the kitchen and bathrooms. In a home where the floors are open and connected, the carefully selected colors and materials create different impressions within each space, and serves to loosely divide the spaces.
The penthouse at the rooftop garden is a special place for the family. The penthouse, with its glass exterior, has an external stairway leading to the lookout platform. The lookout is 12.6m above ground, and provides a great panoramic view of the Chichibu mountains.

09_83_S_residence.jpg
10_83_S_residence.jpg

Matthews Residence

The Matthews residence stands in a suburb of Tokyo. The owners John and Cindy came to Japan 20 years ago. Three years ago, they started planning their home for their family of four. Taketo Nishikubo, who was in charge of the home’s design, suggested a two-story wooden house.
Nishikubo designed the private spaces such as the bedrooms and bathroom on the first floor. The living room, dining room, and kitchen on the second floor are expansive and situated at the center of the home. The couple wanted a spacious living room with a high ceiling, but, due to the strict set back regulations, Nishikubo positioned the living room at the center of the home where he could secure the most height. He lifted the living room floor and ceiling higher as compared to the other spaces surrounding it, to give the room a spacious feeling. At the east side of the living room is a terrace; at the north side of the room is the dining room. To the west of the living room is the kitchen. Nishikubo planned a circular flow path. For example, the library on the second floor and children’s rooms on the first floor are connected by a skipped floor where one can climb in and out of each room like a playground.
According to the couple’s wishes, a wide variety of materials were used in the home. The second floor is coordinated in grey tones and are used as the base color. Despite the kitchen having three types of tiles and stones in different colors and shapes, the bulkier items in the kitchen utilize the base color and materials, like mortar and teakwood. Therefore, there is harmony between the kitchen and dining room despite the different use of textures.


11_matthews.jpg

Y Residence

The Y residence is a second home that stands in a tranquil area of Karuizawa town in Nagano prefecture. Designer Takenosuke Sakakura of “Sakakura Associates architects and engineers” designed two buildings: one functions as a living space building and is positioned at the north end of the land on an 18.4m × 10.9m rectangle. The second building is the bedroom building. The second building sits on a 17.2m × 7.6m rectangle stretching in a north/south direction, located on the eastern end of the property. The two buildings are connected by a glassed-in corridor, and form a L shape. The buildings were positioned so the neighboring houses are at the back of the buildings. Therefore, both buildings face the forest, and one can enjoy a view of the trees from either building.
The living room building has a living room, dining room, and kitchen all in a single space. The north and south sides of the building have a forest view and are walled entirely with glass openings. In order to achieve the best view of the surrounding trees Sakakura lifted the living room building to the second floor and installed piloti on the first floor to give the room a floating feel. By lifting the floor, the airflow is much improved, and counteracts the humidity that is typical in Karuizawa. The bedroom building has three bedrooms, a bathroom and a washroom. Sakakura also carefully designed the interior. For example, furniture and lighting were carefully selected to match the buildings. Detailed items like art and doorknobs were custom-made by Sakakura, who succeeded in creating a chic and calm second home for the owners.


17_83_y_residence.jpg18_83_y_residence.jpg

M Residence

The M Residence is located a short distance from a beautiful white sand beach in Shimoda city, Shizuoka prefecture. The owner couple found land close to the beach, but without a view of the ocean, surrounded by other residences. They asked designer Takanori Ihara, to create “a home that combines urban sophistication with resort atmosphere which only this location near the ocean can achieve.”
The north side of the land faces the road; the rest of the land faces the surrounding residences. Taking this into consideration, Ihara placed two rectangular buildings along the borders of the east and west sides of land. The two buildings are connected by a fence that was built on the south side of the low-rise house, creating a terrace, which is like a courtyard surrounded by an U-shaped building. An open ceiling living room and dining room are located in the building at the east side of the low-rise house. The room has a large opening towards the terrace. The building to the west has a bathroom, which was designed with special care to resemble an Asian resort. The bathtub is half embedded into the floor, lowering one’s eye level, and creates an unusual feel. Once the windows are opened, the bathroom is pleasantly connected to the terrace.
One cannot resist mentioning that many of the parts of this home were actually made by the owner couple themselves. The couple thought, “instead of receiving what is already made, we wanted to enjoy building the home while living in it.” The couple built the tiles, sofa, and the white fence at the south side of the property by themselves. On the second floor, they installed flooring and painted the walls and ceilings, finishing off most of the home themselves.


19_2_83_M_residence.jpg
19_83_M_residence.jpg

PHILIPP SELVA

“PHILIPP SELVA” is an Italian furniture brand known for its conventional techniques that have been perfected over time, unifying history with contemporary style to achieve a sophisticated design. Philipp Selva’s parent company, “SELVA S.p.A.” was founded in 1968, in Bolzano, in northeastern Italy. Since its establishment, the company has been working with highly skilled craftsmen in small ateliers to create furniture with beautiful details and timeless attraction. In 1994 Philipp Selva took over the company, and started “PHILIPP SELVA” as a new brand in 2009. With this new brand, he established a modern style, while maintaining traditional designs and high-level craftsmanship. In 2013, Marzia and Leonardo Dainelli joined the brand as art directors; both have experience working with other brands such as mogg and porada. They create products that effectively utilize round shapes and curves, producing a luxurious world of design.
For 2016, the design concept set forth by the brand is “tailor made”. Similar to haute couture, which is specially designed to meet each customer’s desires, the brand expanded their repertoire by varying sizes, shapes, materials and colors. In February of 2016, the company opened their first showroom in Japan, in Tokyo. The brand will continue evolving by maintaining its solid foundation in technique and combining it with its flexible new ideas.


23_philipp_selva.jpg

French Traditional Interior

Since its establishment in 1663, the “Mobilier National,” a department of French national jurisdiction attached to the Delegation aux Arts plastiques du Ministere de la Culture, has been playing an important role, in sustaining the national heritage of French furniture and tapestry. Its predecessor was the “Royal Atelier” established by the Sun King Louis XIV and Colbert, the Minister of Culture. Currently, there are two hundred thousand furniture pieces and tapestries within France. Half of them are displayed in the national museums such as the Louvre. The remaining half is kept in a warehouse of Mobilier National at 13th arrondissement of Paris. Here, five hundred tapestries and carpets, and over 100,000 pieces of furniture collected for the past four decades, along with 75,000 aged craftsmen’s tools are preserved. The pieces are brought out for special events, which include national ceremonies attended by leading figures within France and other countries, rearrangements, and local and international exhibitions.
There are three main missions of Mobilier National: first is the training of craftsmen to ensure the succession of their advanced skills. Second is the management and protection of tangible cultural assets; all the furniture and tapestries are itemized and numbered so that when cross-referenced with the list of royal assets, one can follow the item’s origin, including the maker of the item, which castle’s which room the item was made for, and where the materials to make the items came from. Lastly, Mobilier National is used for research in creating the latest designs and production of furniture. The institute is playing a part in finding new artists and delivering modern French furniture and tapestries.


24_observe.jpg

About no.83

ブログ「I'm home (NEWS / ENGLISH)」のカテゴリ「no.83」に投稿されたすべてのエントリーのアーカイブのページです。新しい順番に並んでいます。

前のカテゴリはno.82です。

次のカテゴリはno.84です。

他にも多くのエントリーがあります。メインページアーカイブページも見てください。

Powered by
Movable Type