メイン

no.75 アーカイブ

2015年03月13日

MORISON KOBAYASHI

Morison Kobayashi runs the interior design and furniture firm called "special source". It is built in Kawasaki, Kanagawa, which is next to Tokyo. special source mainly creates steel or wooden windows and doors, and also has driftwood statues and floral objects in its second-floor gallery. The art images are inspired from the architectural designs of churches Kobayashi has visited in Hakodate, Nagasaki, and Okinawa, Japan. Kobayashi uses driftwood or fallen trees from the woods as material for his art. He values the changes created by the passage of time and carves with this image in mind. It takes a long time to create the desired expression; some statues have taken four years to complete. For each statute, a metal plate background is created to accentuate the statue and give each of them a story nature.
In the past, many of Kobayashi's art pieces were made with floral motif metal objects, but this time, the theme of Kobayashi's exhibition was "prayers of the light." So, many of the exhibits were angels and religious statues. The statues have both a delicate and strong impression, and stand out in the light that shines in from the arch-shaped window. The natural shadows created by the sunshine on the plaster wall dramatically highlight the individual statues. The strong yet delicate impressions of the statues are a great attraction for visitors.


02_morison.jpg
03_morison.jpg

T Residence

The T residence is located in a quiet residential area of Tokyo. The owners planed a wooden structured two-story house on a vertical area of land measuring 170m2 that stretches north to south, while the home complies with strict building regulations. Private rooms like the main bedroom, children's rooms and bathrooms are on the ground floor; the living room, dining room and kitchen, with its 4330mm-high ceiling at the highest point are on the second floor. The owners wanted to emulate their residence after a New York apartment that feels modern but warm, and asked "I'm home." to do the interior design and the garden design.
Smoky, washed oak flooring was used to add a casual American feel to the space. In addition, eight different paint colors were used upon the owner's request to create a colorful home. The living room and dining room ceiling were painted grey and the walls were painted lavender, except for the west wall, which was painted deep purple. The two tones of purple create beautiful gradation. The main bedroom and children's room are unique because it utilizes both paint and wallpaper.
What provides the most impact in this home is the furniture. The sofas and tables are from American furniture brand Pottery Barn. The design is classically modern but the fabric and wood materials give the furniture a rustic feel. A unique world was created by carefully selecting the kitchen countertop, door finishes, and hardware.


04_t_residence.jpg
05_r_residence.jpg

Abe Residence

Architect Tsutomu Abe's residence stands in a quiet residential area in Tokorozawa, Saitama. The 41-year old residence stands in the corner of the road. It had bare concrete walls but is now covered by greenery, making it impossible to view the whole house from the road. The home was built in a twisted pattern along 202m2 of rectangular land. There are four rectangular gardens in each corner; a Zelkova tree planted on the property has grown giant and has become a landmark of the town.
The two-story 3.57m square building is placed within the 7.77m square exterior walls of the property. The ground floor, which is surrounded by double concrete walls, has dining room, kitchen and cozy corners surrounding the living room. The outdoor living space is much like a veranda. The second floor is also surrounded with double walls, but the concrete walls only go up 770mm; the walls above are wood-structured. From the bay windows, a 360-degree view of the outside greenery can be enjoyed from eyelevel and creates an open but tranquil space. The central area of the second floor is 770mm above the surrounding level, and creates a cozy feel.
Although the space is not divided into small rooms, a good comfortable distance is kept between rooms through the sequence created by the double walls, void, and windows. Also, because natural materials such as solid wood, stones, and plaster were used in the home, the materials have aged along with the home, creating comfort that has remained unchanged for the past 41 years.


16_another_masterpiece.jpg

Chin-Jukan

Satsuma-Yaki is a style of pottery born out of Kagoshima about 400 years ago. Chin-Jukan are potters of Satsuma-Yaki that have continued the tradition for 15 generations. There are two types of Satsuma-Yaki in a big group. The "Kuro (Black) Satsuma" contains ample iron and the black glaze, and becomes an ebony ceramic. On the other hand, "Shiro (White) Satsuma" is an ivory ceramic which has beautiful, thin, small cracks that are created because of the difference in the reduction percentage of the clay and the glaze. Satsuma-Yaki have been used and loved by many as gifts or for daily usage for many generations.
The structure of a Chin-Jukan figure, vase or tea-ware is unforgettable because of its gentle curves, elaborate paint and engraving. Because of this, the Satsuma Clan evaluated the Chin- Jukan's work highly. A giant vase, created by a 12th generation Chin Jukan potter, received great applause at the 1873 Vienna Expo. Chin- Jukan has made Satsuma-Yaki famous both in Japan and internationally, and is the leading Satsuma potter.
The 15th generation Chin Jukan potter tries to keep the tradition unchanged, but also has begun exploring expanding Satsuma-Yaki's repertoire. After learning pottery in Italy and Korea, he incorporated his pottery skills into "Landscape Products", which handles various designs such as interior, furniture and products, and launched a new line called "CHIN JUKAN POTTERY". This new line still has the warm feel of Satsuma-Yaki, but is more appropriate for modern life with its series of cups, pots and plates.


17_chinjukan.jpg

K Residence

The K residence is located in Ibaraki city, Osaka and is a residence that has exterior concrete walls that contrast well with the surrounding greenery. The property stands on angular land that slants from south to north. Architect Masatsugu Yamamoto designed a building where spaces are added to the square-shaped base building by rotating its axis. Per the request of the owner couple, a two-story RC-structured building was created. Because the northern adjacent land is 1.6m lower than the property, the north side of the building was cantilevered using lighter weight wood. The residence is surrounded by other homes, so the living room, dining room and kitchen were planned on the second floor with its 4m high ceiling. On the northeast side of the property, which overlooks the giant oak tree and surrounding greenery, a big 4m x 4m window was designed with a symbolic steel cross. Soft light shines in from the northeast, and light from slit windows placed high along the wall on the south and north sides of the home create beautiful shadows in the house. The bathroom on the ground floor faces the garden and has a large 4m wide x 2.2m high window. This allows one to feel close to nature when relaxing in the bathtub, which has been dug down to ground level. Adding a soft impression to the hard RC space is the antique furniture and lighting Yamamoto collected overseas. Yamamoto considers lighting a part of interior design, and chose not to use any ceiling lights for the living room, dining room and kitchen; instead, he opted for antique floor lamps and candles. The thick concrete, outside greenery and warm lighting all contrast beautifully in this home.


19_k_residence.jpg

H Residence

The H residence in Nishio city, Aichi was built so a family could live together. The family consists of a son and his family, and the son's parents. Originally, an old traditional Japanese house was on the land, but the owner decided to build a new house so the two families could live together. Architect Nobuyasu Hattori placed importance on connecting the spaces in addition to answering all the requests of each family. Also, he tried to design a house that blends with the surrounding old streets and that takes advantage of the surrounding beautiful scenery. He planned the parents' house on the north side, the son's house on the east side in a L-shape. Hattori created a garden that also serves as the entryway for the son's house on the south side. Spaces each family needs, such as a living room, kitchen, entrance, and bathroom were created separately, but the families are connected with the multipurpose studio placed in the center of the ground floor. The parents chose a gable roof flat house; the house is two stories where the vaulted ceiling of the living room, dining room and kitchen stretches vertically. On the other hand, the son's family chose a two-story house with a slanted roof. The living and dining rooms were placed on the 2nd floor, with openings toward the west, facing the beautiful scenery; the son's home has a different view than the parents' house. For the interior, the parents chose cedar plywood floors and walls painted brown. There is minimal lighting to create a tranquil impression. The son's family chose a brighter space with white walls and unfinished cedar flooring. Within the limited space, the architect succeeded in dividing the exterior spaces of the two families while still maintaining some connection between the spaces and the families.


26_h_residence.jpg
27_h_residence.jpg

TN Residence

This two-family residence stands on 157m2 of flat land in a quiet residential area of Suginami, Tokyo. Architect Tsuyoshi Ando planned a house where one can feel the strength of the material finishes and the shadows of the light, and is inspired by the natural motif ink-wash paintings the owner paints. For the exterior of the home, concrete walls were textured with cedar mold. The large slanted roof stretches strongly like a rock wall.
This RC building is three stories, with the parent family living on the ground floor and the children's family living on the two floors above. To take advantage of the ample sunlight from the garden, the rooms were planned at an angle, and giant 7m openings were created on all floors facing the garden. The ground floor is compact like an apartment where the living and kitchen (which also serves as an atelier) and bedroom were planned on the south side. For the children's family, the LDK on the 2nd floor and the bedrooms on the 3rd floor were placed on the south side of the home, to give the space ample light. On the north side of the home on the ground floor are the entrance and ink-paint gallery, where soft light shines in from the top light 5.7m above, made possible by creating like a gap space. And on the north side of the 2nd floor is a vaulted lounge space. The top light created on the west side, and the high side light created on the east side of the space create beautiful shadows on the white walls. The furniture, wooden carvings, and ink-paint stand out against the white and concrete walls. A beautiful house with both dynamism and tranquility from the material finishes and with various natural light was created.


28_tn_residence.jpg
29_tn_residence.jpg

About no.75

ブログ「I'm home (NEWS / ENGLISH)」のカテゴリ「no.75」に投稿されたすべてのエントリーのアーカイブのページです。新しい順番に並んでいます。

前のカテゴリはno.74です。

次のカテゴリはno.76です。

他にも多くのエントリーがあります。メインページアーカイブページも見てください。

Powered by
Movable Type