メイン

no.74 アーカイブ

2015年01月13日

T Residence

The T residence is a weekend house located in Nagano. The owner of this one-story house, which is surrounded by greenery, decided to renovate parts of the home and also expand the home and asked I'm home. to design the interior.
The land gently slopes towards the east and is L-shaped; the long side stretches from east to west. A 200m2 building was added to the east side of the existing 200m2 wooden structured house which was originally located on the west side of the land. An entrance hall was built on the east side of the existing building, and the family living room, Japanese-style room and dining kitchen were built on the west side. The add-on contains a sunroom, formal living room, main bedroom and bathroom, all positioned in one line. The floor level changed accordingly to the landscape and the privacy of the rooms increased as rooms are positioned toward the east side of the home.
The sunroom is positioned in the center of the space and is eye-catching. The room gives the home a rustic feel; light shines in from both openings created on the north and the south side of the room. In contrast to the sunroom, which has a warm feeling, the adjacent dining kitchen feels closed and has minimal openings. Materials are used create a different look. A giant opening was designed for the 4.5m high formal living room, and ample greenery and the spacious wood deck can be seen through a beautiful grid door. A dramatic house was created where the scenes change just by opening a door.


01_t_residence.jpg
02_t_residence.jpg
03_t_residence.jpg

Indoor Greenery Article

Indoor plants not only clean the air and soften sunlight, but also enrich one's daily life. Organic plants add character to spaces that are often full of straight lines.
To enjoy indoor plants it is essential to select plants that fit with the indoor environment. Also, one must make sure to have the three necessary requirements for effective plant growing: light, water and temperature. In addition to the indoor environment, one's lifestyle and individual taste must be taken into consideration. It is wise to ask the nursery staff for help in selecting the kinds of plants suitable to grow in your home. Also, thinking of ways to display plants (like hanging them or placing them on the floor) is another way to enjoy indoor plants. In addition, the material, shape and color of a pot can add originality to a space.
When using plants as an interior element, layout is very important. For example, in the N residence, a 1.8m-high Everfresh was placed to be the focal point of the living room and dining room. It welcomes guests by having it close to the entrance. It is also important to place plants of different height diagonally without overlapping them so that when viewed from a seated position, the view of each plant is not obstructed. It is desirable to create an interior space with depth using a variety of plants of different shapes and sizes.

04_green.jpg

I Residence

The I residence is located in Mihara city, Hiroshima. The owners renovated the 100-year-old 113m2 brick warehouse previously being used as a wooden furniture factory. The owner wanted to turn the building into a house and appointed architect Keisuke Kawaguchi to renovate. The existing brick wall was piled in the very strong structure method called "Dutch Bond," where the brick's long faces and short faces are placed in an alternating fashion. The original roof is very light as only the slate was placed on top of the wooden truss, and Kawaguchi decided to utilize the building's original structure. In order to create an environment with comfortable temperatures, a steel-structured box was created inside the existing warehouse. The glass box was designed to leave a corridor in between the brick wall, which serves as a buffer zone and creates a well-insulated environment. Brick is a material that provides good humidity control and adds to the comfortable living space. Because all the walls are made of glass, the brick walls are always visible from inside the home, and are part of the interior decor. The surrounding corridors were finished with cracked small rocks and function as a semi-exterior space. Different scenes are created in each corner of the home by placing ivy and by placing different objects. The space facing the Japanese traditional room serves as "tokonoma," or display space. The Japanese room centers around the living room, dining room and kitchen on the west side, and the bathroom is on the east side. Concrete brock is piled like the brick wall for the walls that divide the rooms so the homeowners can enjoy the similarity in design that was created with the different textured walls.

10_i_residence.jpg

Umebayashi Residence

The Umebayashi residence stands in Uji, Kyoto and is owned by a family whose roots extend all the way back to the Muromachi period and is one of three families that contributed to the expansion of Uji tea. There is a tea atelier that was relocated 130 years ago and has been continuously renovated as a residence for the past few decades. The owner couple asked their son Katsu Umebayashi, an architect, to renovate this tea atelier. To balance the modern design of the home while still utilizing the original Japanese materials and the ambiance of the building, Umebayashi appointed a contractor specializing Japanese traditional house. By taking down the walls, it became obvious that the number of columns and beams and their positioning were structurally questionable. Therefore, the building was raised to recreate a firm structural base, and unnecessary beams and columns were taken out; alternative structures were added to re-strengthen the building. To make the rooms brighter and to allow wind blow through, the walls were taken out. By taking out a portion of the floor of the second floor, a 4.4meter void ceiling was created; adding a window close to the ceiling created a bright and open living room on the ground floor. On the west side of the home, the building was expanded to create the dining room. The dining room and living room are gently sectioned off via its different ceiling heights and different floor finishes. Because the kitchen is not visible from the dining room, the dining room serves as a formal guest space. A modern interior was created by covering the old floor and columns with new finishes, but the character of the building was kept by adding "Kurigata" motifs on the kitchen counter, doors and steps. The exterior was finished with Japanese cedar, stone walls, and plaster. The garden was designed with small stones and moss, creating a qualified residence that adds a touch of old Japan to its modern design.

11_u_residence.jpg
12_u_residence.jpg

M Residence

The M residence is a mezzanine apartment on the top two floors of a 47-story apartment in Minato-ku, Tokyo. Because the apartment is only seven years old and did not require a lot of renovations, the owner initially planned to keep the interior unchanged. However, since the owner's design taste was slightly different from the original interior, the owner decided to upgrade the space but still keep the living room, dining room, and kitchen on the lower floor and the main bedroom and bathroom on the upper floor.
The living room and kitchen were originally one room but are now divided by a wall and a glass sliding door with bonding fabric between the glass. Depth of space was created because one can view the adjacent room through the glass door. 6.5mm thick ash wood was placed on top of the original floor, and one wall was changed to grey wallpaper. The space drastically changed with these minimal renovations.
The owner loves fashion so the closet next to the main bedroom on the upper floor was designed with special attention. The new closet has an open shelf and a dark brown glass sliding door. The closet is open so the owner's designer collections can be displayed. The owner's favorite clothes and bags are highlighted with lighting and are placed elegantly in a carpeted display area. Hanger poles were added to the existing walk-in closet to match the length of the jackets and dresses and as a result, the closet is now more functional. The leather-finished chest and chandelier make the space feel like its own private room.

16_m_residence.jpg
17_m_residence.jpg

Kozuka Residence

The Kozuka residence is a renovated flat in a 34 year-old apartment in Nagoya. In a 40m2 space, the biggest challenge was to create a home where both wheelchair-bound mother and her daughter can live happily. Architect Nobuyasu Hattori planned to renovate the space primarily through the use of furniture and doors, and keep reconstruction to a minimum. The walls and doors that originally separated the dining kitchen, living room and Japanese room were all taken out to create an open and flat space. A dividing door was added to give the option of creating two separate rooms. There is gentle transparency created by the linen that is bonded between the glass of the door which comfortably connects the rooms. A 5m-wide Japanese paper door was added in front of the glass door on the east side to make the sun shine softly into the space. The doorframe is 480mm-deep and functions as both a display and something to sit on.
Because space is limited, the kitchen counter was designed 520mm-deep, and the tables and shelves custom-designed to fit the space; all the furniture was created by craftsman Masaki Deguchi. For example, the soap-finished solid ash table is not only extendable, but can be transformed into a low Japanese-style table by changing the table legs to shorter legs, which are then placed under the table top. There is a visible rack built close to the wall; by creating shelves in dead space, a well-designed, functional home was created.

18_k_residence.jpg

Bedroom Article

The bedroom is a space to relax the body and mind after a long day. Today, many people suffer from insomnia and are concerned about their sleep. Because the body is unconsciously stimulated in various ways, to sleep deeply, it is best to create a relaxing environment by controlling light and sound. One's quality of sleep depends on what happens during the time before bed; a time that should be used for calming down from one's daily activities. Therefore, it is important to separate public areas of the home from and private areas, and is better to place the bedroom far away from public areas of the house to create a sense of privacy as one heads toward the bedroom. Lately, many people place a sofa or create a study area in the bedroom to make the bedroom a private living room space. To properly create a relaxing space, one should calculate the size of all the furniture (including the amount of space needed to make the bed).
Because quality and depth of sleep depends very much on lighting, special attention should be paid to lighting and window placement. For example, strong light from the ceiling should be avoided. Table lamps on bedside tables (as a reading light), foot lights, or floor lamps placed by an arm chair or sofa give the space depth and are ideal for creating a relaxing environment.
Selecting a mattress that fits one's body is also essential. It is important to select a mattress where one's body weight spreads evenly. Everyone's body will sink differently into a mattress depending on one's body shape and size, but it is best to select a mattress that has the strength to support one's body and the power to spread one's body weight evenly.

19_bed.jpg

About no.74

ブログ「I'm home (NEWS / ENGLISH)」のカテゴリ「no.74」に投稿されたすべてのエントリーのアーカイブのページです。新しい順番に並んでいます。

前のカテゴリはno.73です。

次のカテゴリはno.75です。

他にも多くのエントリーがあります。メインページアーカイブページも見てください。

Powered by
Movable Type