メイン

no.71 アーカイブ

2014年07月14日

B Residence

In the Hollywood Hills, north of Los Angeles, there are several scenic viewpoints. Many mansions were built to take advantage of this beautiful view. The B residence, which has one floor above ground and two floors below ground, is wooden-structured and partially supported by reinforced concrete and steel frame. It stands in the best location, where Century City, Beverly Hills can be viewed very closely with the ocean in the back.
The land is 674m2 and slanted 35 degrees from east to west. In the Hollywood Hills, the height and volume of buildings are restricted by building regulations to maintain the view and surrounding scenery. To create the necessary rooms while keeping the building height low, the building was extended on the ground floor to have basements.
From the east slope, two rectangular volumes stick out toward the west and southwest, which enables one to feel the view more closely. On the ground floor, the living room, dining room and kitchen were planned; on the first basement level ("B1"), where the east side is partially below ground, a lounge and main bedroom were planned. The rooms that do not need openings, such as the laundry room was planned on the second basement level ("B2"). By building the house along the slope, the view can be enjoyed at different levels from the ground floor living room and the B1 lounge. In contrast to the southwest and south sides with its giant openings, the openings on the east side were limited to plan a comfortable guest room and bathroom; this created two different impressions within the house. The house was kept unified by building a staircase in the center of it and maintains the feeling of a multi-level home.


02_b_residence.jpg
03_b_residence.jpg

Barnett Residence

The Barnett residence is a thirty-minute drive north of central L.A. It is a 2-story house that stands on 2600m2 of land close to the ridge. There are neighboring houses both to the north and west, but nothing obstructs the panoramic view on the south and east sides. The south side overlooks the city together with the houses that stand along the valley while the view from the east is of nature; two totally different views can be enjoyed.
The house itself was built on the northwest side of the property and a pool was planned on the south side just inside the land boundary line. To create a private space that is open but has privacy, the house was planned so that the corner of the pentagon-shaped land can be viewed when looking toward the south. This way, one's eye easily catches the view of nature and the city.
The living room, dining room and the kitchen were placed on the ground floor, which has the best view from the house because it opens toward the south and the east. By opening the 2.5m wide original steel window on the southeast side of the home, the wind from the valley blows in. The terrace, connected from the interior without any boundaries is 2.5m deep toward the south, and is 6m wide toward the east. It is located next to the living room. A giant awning covers the terrace, which is furnished with a sofa and table; the space became very comfortable like the inside of the house, and enables the owners to enjoy nature up close.

04_barnett_residence.jpg
05_barnett.jpg

Sakai Residence

Minamihara, Karuizawa is a popular peaceful area with stone walls. The second home of Masao Sakai, owner of a gallery in Ginza, stands in this area, and was designed by his friend architect Takenosuke Sakakura. On the east side of the 1670m2 land, a one-story house with a beautiful horizontal line was created. In the center of the building, the living room, dining room, and inner terrace were created, and the bedrooms and bathrooms were created on the quiet north side. On the south side where there is a front road, a guest room was created separated from the main space. Utilizing the gentle slope, the garage was planned on the lower floor, and the other rooms that can be accessed from the inner terrace was created a half-floor above.
When designing the building, the architect planned to create a wall to display the numerous paintings the owner owns. In the 3.3m height living room, sandstone was placed without joints, and a painting by the French artist, Paul Aizpiri now hangs there. Because the owner is familiar not only with art but also with interior design, the furniture was ordered early in the designing stage, and enabled detailed measuring of the space. By paying attention to the details of the materials used and the lighting, a house balancing architecture and interior design was created.


06_sakai_residence.jpg
07_sakai_residence.jpg

N Residence

The N residence, which stands in Onomichi city, Hiroshima, is a weekend house built facing the Onomichi Channel; the channel, made up of seawater, is narrow like a river and was created by the sea bank. There is low-risk of tsunamis because the sea is inland. Although the south side of the home faces the sea, there are factories on the opposite shore, and the boat traffic disrupts the view. Therefore, the house was built so it is turned 60 degrees towards the sea, which creates a view that curves towards the sea channel; as a result, one can enjoy the expansive view of the sea.
The house is made from 4 narrow boxes, and has a living room, dining room and kitchen, entrance, guest room and bathroom. By intentionally creating narrow spaces facing the sea and changing the ceiling height depending on the room, one's view is guided naturally towards the sea, and different sceneries can be enjoyed from different rooms. On all 4 boxes, terraces facing the sea were created on the south side. To maximize the view, the living room window can be fully opened with the help of the H steel beam. The interior and exterior materials include stone, solid wood or steel; all are resistant to salt damage and age naturally from the waves. In contrast to the ocean view, a garden was created on the north side of the property. The quarried stones and evergreen tree can both withstand strong ocean breezes and give a dynamic impression to the garden, creating a totally different impression between the seaside and the roadside of the property.


08_N_residence.jpg
09_N_residence.jpg

O Residence

The O Residence stands on the 3300m2 hill in Yugawara, Kanagawa overlooking the ocean and town. The land was harder and stronger than expected, so that it doesn't make new land but to keep the original landscape; a villa that expands in a fan shape towards the south side of the property that overlooks the ocean. On a small hill on the eastern side of the property, the villa was designed as a one-story flat roof, and is connected to the second floor of the two-story building on the western side. A living room was planned on the east side and has an 8mx2.5m opening toward the southeast. On the west side of the living room, a dining kitchen with a 6mx1.5m window was designed and connected to the living room. By creating a wall in the middle of the rooms making each room partially visible, various sceneries can be enjoyed from different rooms; therefore, in the living room, scenery that expands towards the southeast can be enjoyed, and from the dining kitchen, the ocean can be seen from eye level. Besides from a bathroom planned on the west side corner of the second floor, the ocean can be seen on the south side, and the ridgeline can be seen on the west side.


12_O_residence.jpg
13_O_residence.jpg

Awa Natural Indigo

"Ai", which is known as "Japan Blue" around the world, is a color familiar to most Japanese. The Awa Natural Indigo of Tokushima is most famous for its Japanese Ai. Ai does not dissolve in water, and the natural color dye "Sukumo" is created by fermenting the Ai leaf; the Sukumo created in Tokushima is known as Awa Natural Indigo.
Sako, Tokushima, close to the Yoshino River, houses the traditional Furusho Aizome Factory, which has been in business from the Edo period. Toshiharu Furusho, the 6th descendant of the factory, is the Aizome craft man who has kept the traditional natural Aku-Hakkodate method alive. No artificial chemicals are used, and only natural materials such as Sukumo, ash, Japanese sake, sugar, and bran are used.
One of the charms of the Aizome is the variety of color expressions made from the same Ai. There are many names expressing Ai; it is often called "48 Ai Colors." There are also many designing methods such as Shibori or Rougaki, but now, only Mr. Furusho's factory dyes in the traditional dying method "Chusen," which uses natural Ai. Only two factories in Tokushima continue to use dying methods with natural Ai: Mr. Furusho's and one more. In this way, the traditional "Japan Blue" is carried through to the next generation, as the search for the one and only expression that can be made from the natural Ai continues.


18_awa.jpg
19_awa.jpg

Window Article

Windows can determine the quality of a house; there are numerous materials to choose from and different ways to open and position windows. Many people tend to position their windows on the south side of their properties, but people should be more open to placing their windows in different positions. For example, in Europe, many windows face north. Creating shade, planting a tree, or building a fence must be considered when installing south-facing or west-facing windows. And in Japan, where mosquito screens are a necessity, the type of mosquito screen (accordion or roll up) should be selected to match how a window opens. The balance between windows and walls in the interior of the home is very important; for example, placing them symmetrically is beautiful. Also, leaving walls on both sides of the window can not only settle a curtain beautifully with a tassel when opened, but leaves some space for a display. The window base and casing adds
depth to the window and adds to the quality of a space. There are display rails to show the curtain top and functional rails which hide the curtain top. The functional rail is often placed in the ceiling and needs to be hidden by a curtain box or a wall; in all cases, it is best to plan window treatments at the beginning stages of designing a home. For big openings, a window treatment can be powered automatically, or manually opened. Dividing a curtain where the window frame or the casing is placed can help to maximize shielding from outside light.


16_window.jpg

Milano Salone 2014

Milane Salone is an international furniture exhibition held every year in Milan, Italy. This year, it was held for six days from April 8-13, and 360,000 visitors (a 13% rise from last year) attended. The big trend was the "classic revival." The trend began two years ago, but the trend became much stronger this year. Like LIVING DIVANI or Minotti, many brands introduced high-back sofas. Like the LIVING DIVANI high-back sofa designed by Piero Lissoni that uses buttons, many brands known for their simple modern designs introduced "contemporary classic" designs mixing classical aspects into a modern design. In addition, cross grain and carved grain rather than straight grain was seen, and bronze, gold and copper-finished hardware was used. Many designers showcased combination pieces, like a big and small side table, or different materials or different wood grains presented together. On the other hand, in the classic pavilion, modern fabrics prints like polka dots or checkered patters were used on the classically designed furniture. The designs that mixed the modern with the classic were impressive.


17_salone.jpg

About no.71

ブログ「I'm home (NEWS / ENGLISH)」のカテゴリ「no.71」に投稿されたすべてのエントリーのアーカイブのページです。新しい順番に並んでいます。

前のカテゴリはno.70です。

次のカテゴリはno.72です。

他にも多くのエントリーがあります。メインページアーカイブページも見てください。

Powered by
Movable Type