メイン

no.62 アーカイブ

2012年12月19日

The Log Luxury by HONKA / A Residence

The “copper lake area” is a high-end residential area developed by the log house brand HONKA, and is located in the forest that extends in a suburb of St. Petersburg, Russia. 45 log houses made by HONKA stand in the 320,000 m² forest.
One of the log houses, the A residence, is a 2-story house with a basement designed by Sergey Rogulev, a Russian architect. He mixed hard materials such as granite, glass, and metal with the logs and created 450 m² space 3 dimensionally. To highlight the difference between the texture and color of the different materials, he painted the logs dark brown. The terrace, which is made of granite, surrounds the house on the ground floor, and adds accent to the exterior. In all the rooms, the dark brown logs are used for the walls; sun comes in from the glass door that connects each room to the terrace. On the ground floor, the living room, dining room, kitchen and study room surround the see-through elevator, creating a circular movement in the house. The living room is a giant space and reveals the slanted ceiling created by the gable roof, creating a 5.9m ceiling height at the highest point. Also, a 1.8 m stone fireplace and 2 chimneys add dynamism to the space.


01_honka.jpg

2012年12月21日

LUCA NICHETTO

Luca Nichetto is an Italian designer designing various products from furniture and lighting to vases and water basins. During Milano Salone 2012, he presented new designs from 13 brands.
He was born in Murano Islnad, the island famous for its Venetian glass. He majored in product design at the University Institute of Architecture Venice and started working for Salviati studio, famous for its Venetian glass, before graduation. His initial work MILLEBOLLE, a vase that has air bubbles inside the glass, became a bestseller of the brand. His design policy is to create a new value as a designer that connects the brand to the market. The new sofa of Cassina “LA MISE” is a sofa that answered a clear yet difficult need: creating the same size and proportion as the famous MARALUNGA, a sofa designed by Vico Magistretti, and add a new charm. In contrast to MARALUNGA, which is made for production by designing the mechanism, he focused on the textile so that the man’s natural movement itself becomes the beautiful creation, and created a comfortable sofa in which the arm fully surrounds the body.
He thinks that the eco-friendly design will be wanted in future designs. Starting in 2011, he started working in Stockholm in addition to his studio in Italy, seeking a furniture design that can be used for a long time.


05__luca.jpg

2012年12月23日

Next House Complex / Tila

Tila is a 6-story concrete-framed apartment that stands in the Arabianranta district of a redevelopment area in Helsinki, Finland. There are 39 units mainly 50 m² or 102 m² floor space, which are designed in the “skeleton infill method” where the building frame, installation and interior are designed separately.
Each unit is sold with 1 or 2 bathrooms and other the other areas of the interior are left untouched. Thus, the residents can freely design the layout of the kitchen or plan the other rooms to their liking. The ceiling height is 4.7m to 5m high, and a steel structure is placed at the 2.5m level, so that a mezzanine floor can be created. The flat-slab structure is selected so that there are no beams in the units, and water and air-conditioning facilities are all placed in the outside hallway, maximizing the freedom of design. The architect Pia Ilonen who designed this apartment says “ the resident can live in the unit for a long time as the interior can be changed according to the lifestyle of the family.” The penthouse Pia lives in with her 2 daughters has a mezzanine floor on the north side and a loft on the south side separating the 2 daughters’ rooms. In between the 2 rooms is the void of the living room and dining room, which creates a feeling of 2 small houses facing each other. The building’s exterior wall is finished with tiles and bricks but because the penthouse was instructed to use different material due to urban planning, pinewood was used in the part of the 6th floor exterior wall as an accent of the exterior design.

08_tila2.jpg


08_tila.jpg

2012年12月26日

Next House Complex / BREEZE

BREEZE is an apartment that stands 5 minutes from the station. It’s located 5km from Shibuya and is closest to the Setagaya area of central Tokyo. The area is a quiet residential area, but because the front road is a bypass road, it is noisy especially during rush hour in the morning and evening. The giant dynamic RC wall was created to moderate the noise, and its form is somewhat artistic as it curves toward the outside. The RC wall and the exterior wall of the building create a double façade and the entrance is hidden in between them. The giant RC wall was the resolution to having the parking on the ground floor and creates a space in front of the entrance on the 2nd floor.
A giant opening was created toward the south side, and a very open and extensive space was created in the interior in contrast to the closed exterior image of the apartment. The land is 915 m², and the floor space is 1251 m². The building has 8 rental units both 1floor below ground, and 3 floors above ground. Each unit is about 110 m² to 121 m². The ground floor is a flat unit, and 2nd and 3rd floors are 2-story units. Kotaro Ide is the architect and the owner, and has done everything from purchasing the land, designing the building and planning the business scheme. Materials were selected based on durability with regard to cost to minimize maintenance. The exterior thermal insulation was selected for the purpose of refreshing the exterior wall from time to time. Also, heat pumps and under-floor air conditioning systems were selected to create a well-insulated space with humidified and clean air, to achieve a comfortable air environment.


09_breeze.jpg

09_breeze2.jpg

2013年01月06日

Wiener Silver Manufacture

The Habsburg family helped establish the splendid imperial culture in Vienna, the capital of Austria, especially at the end of 19th century. The end of the 19th century was when famous music and paintings were created, along with many excellent ceramics and silverware. Presently, the products that have both history and art are certified as WIEN PRODUCTS by the Vienna Chamber of Commerce and Industry. One of the certified brands, WIENER SILBER MANUFACTUR is a silver manufacturer founded in 1882. There are over eleven thousand collections of cutlery and dinnerware. One of the reasons the brand has attracted fans over years is its attitude to challenge the new trials. At the end of 19th century, they introduced drastic products collaborating with the top edge design group of that time, Wiener Werkstätte. Presently, they presented products at the annual design week in Vienna collaborating with young designers in and out of the country like Claesson Koivisto Rune(CKR), the Swedish architect group and Charlotte Talbot, a French designer. These collaborations give precious opportunities for the young designers to work with silver and give craftsmen to challenge new techniques to create the drastic ideas of the designers. The silver they use is 94% silver, which is higher than the sterling silver which is 92.5%. They lower the copper rate to prevent the change of the color. The good material, and products created by heritage and new sense continuously decorates the table over time.

15_wsm.jpg

2013年01月07日

J. & L. LOBMEYR

J. & L. LOBMEYR of Austria continuously produces glassware and chandeliers made with high-quality crystal glass. The brand started as a small glass shop that opened in Vienna in 1823 by glass craftsman Josef Lobmeyr. In only 12 years, the shop became the favorite of the Habsburg family, and they opened a shop which still exists today on Karntner street, the main street of Vienna.
Their wine glasses are made with 0.7 to 1.1mm thin glass and are favored by wine lovers for its lightness, smoothness and strength. Because wine glasses do not contain lead as an ingredient, it is not only light but also elastic, which creates thin, yet strong glass. Also, the copper wheel engraving method to carve motifs on the glass is one of the best in the world. The motifs engraved carefully by the experienced craftsmen add glamour to the delicate wine glasses.
Like the glassware, their chandeliers are known as “ sculptures of light” and are chosen in many palaces (like Schonbrunn Palace), churches and theaters around the world. There are various designs from contemporary to classical. The brand collaborates with famous designers like Josef Hoffmann and Adolf Loos in creating designs answering the needs of the present.

16_lobmeyr.jpg

2013年01月12日

behind the scenes / Sugiura Residence

The Sugiura residence that stands in the residential area close to Nagoya has a simple yet dynamic façade, a result of using the Selangan Batu wood vertically. The building is planned to its maximum space limitation excluding the parking space within the 160m² land. In contrast to the simple exterior, the interior is filled with changes. On the second floor, a bathroom and a Japanese room were planned centered around the one room consisting of the living room, dining room and kitchen. On the ground floor, private rooms such as bedrooms and children’s room were planned. What the architect Nobuyasu Hattori wanted to create was a comfortable space with a high ceiling. The living room, dining room and kitchen are dynamic, with a 4.4m ceiling height. 700mm high counter storage surrounds the space and connects the bathroom and the Japanese room with the skip-floor, creating a change in the space and line of sight. Also, the big opening created in the voids of the north and the south sides connect the space laterally and create shadows of light from the layers of the space. The giant glass opening on the south side allows the sun to light both the floors above and below. By adding a film to the glass that makes the interior invisible from outside, the void became a space that serves as both outdoor and indoor space. The counter storage that surrounds the room uses cheek wood from New Guinea (like the flooring), and creates a reassured space in balance with the high ceiling.

17_sugiura.jpg
18_sugiura.jpg

2013年01月15日

behind the scenes / S Residence

The S residence is a 2-story wooden house that stands in the quiet residential area of Nagoya. The architect Nobuyasu Hattori planned an exterior design that blends into the street scape. He also planned the position and the volume of the building to maintain the continuity of the space, even though he used different materials. He used beige plaster and American cedar wood panels on the 7.9m North wall, created a 6.1m stripe tile wall on the south side, and surrounded them with RC walls molded with cedar panels. By placing building with different volumes and textures apart from each other, depth and façade without oppression was created.
On the ground floor, a built-in garage was planned on the north side of the front road. The living room, dining room and kitchen were planned on the south side. Storage was created under the living room and staircase because the built-in garage was calculated as a “space,” which left less building space available. The main feature of the dining room and kitchen is the 4150mm wide dining table connected with the white island-style kitchen. This space is next to the terrace and is sunny all day long. The living room is connected by the skip- floor to the kitchen and dining room and became a tranquil space minimizing the windows. Its ceiling is 3.6m high and light shines in through the top light in between the beams. Different impressions are created in the house by connecting different images and scale spaces in a sequence.

19_s_residence.jpg

About no.62

ブログ「I'm home (NEWS / ENGLISH)」のカテゴリ「no.62」に投稿されたすべてのエントリーのアーカイブのページです。新しい順番に並んでいます。

前のカテゴリはno.61です。

次のカテゴリはno.63です。

他にも多くのエントリーがあります。メインページアーカイブページも見てください。

Powered by
Movable Type