メイン

no.61 アーカイブ

2012年11月01日

PROMEMORIA

The high-end Italian furniture brand PROMEMORIA was founded in 1988, and is now sold in more than 60 countries around the world. Its contemporary yet classical designs have many fans. The beautiful furniture is created with “ the heart of production,” which the founder and main designer Romeo Sozzi follows from his grandfather, along with his artistic sense and attention to materials. The brand is also supported by his 3 sons, who take responsibility in design, management, and production. At this year’s Milano Salone, the brand presented a stunning dining table named Goffredo, using zebra wood; other new products using beautiful wood carefully selected from around the world and products using the bronze pulls they are known for were also introduced. The brand successfully presented variations in their material and their future design expansion ideas. The kitchen “Angelina” which has been on the market since 2006, did not change much in design, but added more material variations and brushed up its functions. Even the cutlery drawers are finished with leather, which represents the brand’s attention to detail. Angelina is an ultimate full made-to-order kitchen, without any material or unit restrictions. It has both function and attention to detail.

04_promemoria.jpg

05_promemoria.jpg

2012年11月03日

Escape to Forest / O Residence

The O residence stands in the woods of Karuizawa, Nagano. This weekend house was built 40 years ago for the owner’s parents by their uncle, an architect. Because the house has become dilapidated, and lacked privacy, the owner planned to scrap and rebuild. However, as the old house is filled with memories of their 2 children, the owner decided to preserve and utilize the old house and also build a new building that is comfortable throughout the year. The architect Osamu Nishida planned a new building surrounding the old house in the 1730m² land; on their diagonal line, he created a bower to be used as an outdoor living room. The new building is 114m², and has a living and dining room with the kitchen and bathroom all on one floor. A giant 5.6m x 2.4m wide opening and a slanted roof that creates a 3.8m high ceiling produced a spacious openness the owner requested. The interior is full of texture, and various materials create the image of a Bali villa. The Bali-inspired mirror, console, and bench in the entrance and daybed in the living room are all made-to-order. The bathroom, like comfortable living room is located 1100mm above ground level, so the outside scenery can be enjoyed while still maintaining privacy. The old house was renovated into a guest building with 2 bedrooms. The old and new buildings have become part of the scenery of each other, and created a whole new landscape.

07_o_residence.jpg

2012年11月05日

Escape to Forest / K Residence

The K residence is a weekend house located in the middle of Mt. Daisen, of Tottori, the highest mountain of the Chugoku area. It is surrounded with white walls that stand out within the redwood surfaces of the red pines. The architect Keisuke Kawaguchi wanted to create a house that has a close connection with nature; he chose not to cut the trees or change the landscape and instead planned the building in the spaces between the trees. He plotted all 50 trees that grow within the 17.5m wide and 70m deep land, and built numerous mock-ups to plan the ideal positions and the volume of the house. As a result, 7 boxes of 2-story high buildings with a fully opened ground floor, connected by bending glass hallways was planned. It is as if the white boxes are floating in the trees. The openings are created mainly on the south and east sides, where there are no adjacent houses, to enjoy the scenery of the mountains and the woods. The terraces and gardens dotted within the open space of the bent hallways and boxes create a unique sequence. The dining room, which the owner placed the highest importance on, was planned in the largest space in the center of the land. The living room was positioned next to the dining room at an angle, to gently divide the 2 areas. The private rooms like the main bedroom, children’s bedroom and guest room are each planned in independent boxes, and are at a comfortable distance from each other, like a cottage. Structurally, RC structures that are firm and resistant to dampness are used throughout the first floor; on the second floor, steel structures were used for the boxes that had big openings and wood structures were used for all others.

08_k_residence.jpg

2012年11月07日

Wall Article

To create an interior that is colorful and full of texture, it is important to design the walls, which cover large areas of the house. It is a trend to minimize walls and create a large open spaces; as a result, there are not many spaces to decorate with art, nor is there space to put furniture. Thus, we would like to rethink the importance of walls. There are many ways to decorate walls, like coordinating the whole wall, or decorating only above furniture. There are also many ways to finish walls: paint, wall coverings or plaster. In Japan, most wall coverings are vinyl, which is inexpensive and easy to wipe, but in western countries, paper wall coverings are popular. With plaster and paint finish, walls become seamless without any joints. Recently, many walls are made with plaster boards which are possible to build in a short time. When nailing a mirror or flame art on a wall made with plaster board, it is necessary to find the studs, which are normally placed in 450mm intervals. If there are no studs where you want to decorate, it is possible to cut out the plasterboard and to place a wooden reinforcement in the back. If one is building a wall, it is best to insert a wooden reinforcement or to build the wall with double plaster boards. When changing the finish, it is recommended to consult with a contractor because walls need to be smoothed beforehand, like by tearing off the existing wallpaper.

09_wall.jpg

2012年11月10日

THE WOODEN STRUCTURE / T Residence

The T residence stands in the town of Inaba shrine in the Kinka mountains. In the past, the amount of taxes owed depended on the width of frontage, like in Kyoto; thus the land of the T residence is 7m wide and 42m deep. Because the owner couple wanted to open the space to the local community, architect Kenichiro Niizeki proposed a plan open to the front road. The building was built close to the front road with the gable roof simply covering the whole space. For the roof, clay tiles that were hand-made by the husband at the Fujioka clay tile kiln of Gunma were used, which created a spectacular façade. The residential space which is long in the east-west direction, has the living room on the west side and public spaces such as the entrance and foyer on the east side. Private spaces such as the bathroom and bedrooms are in the central south side surrounding them as if there is another building within the building. The space other than the private spaces surrounded by the walls, is a spacious area under the gable roof. The 1st floor is a RC moment frame structure supporting the giant roof, which is solidified by the structural laminated wood. In between the RC wall and the gable roof, thin 60 x 120mm structural columns are used in 303mm intervals to create the lateral grid effect.

18_t_residence.jpg

2012年11月14日

THE WOODEN STRUCTURE / A Residence

The A residence stands on the slope of a residential area full of green in Hyogo. Utilizing the landscape that slants from north to south, the theme of the house is to have an airy house with a view of the ocean on the south side from the 2nd floor. As the owner requested a safe structure in preparation for earthquakes, the 2-story house was made under strong SE wood construction method. This method enabled the owners to create a large opening toward the ocean and minimize the walls to create a large open space. Both the south and north sides are cantilever structures. On the south side, a 2.7m deep terrace was created overlooking the ocean. The 3m deep roof sticking out on the north side serves as the roof of the garage and the entrance. This large terrace and roof create a strong impact when looking up from the bottom of the slope. The roof was made with Galvalume steel and colored black in contrast to the white exterior walls. The private rooms are gathered on the 2nd floor; the dining room and kitchen are positioned on the south side facing the terrace, and the living room and bedrooms are on the north side. On the 1st floor entrance, there is a bathroom and storage area. The house is neatly separated into north and south zones. The living and dining rooms are positioned in the middle of the 2 zones, and on the ceiling, a giant top light running east to west connecting to the void on the east and west side was created. This giant opening allows sunlight to come into the north side of the house and helps with the ventilation of the house. By fully opening the window of the south terrace, the breeze from the ocean to the mountains flows through the house toward the top light.

21_a_residence.jpg

2012年11月16日

THE WOODEN STRUCTURE / S Residence

The S residence stands on the west side of the beach in Minami-boso, Chiba. At the back of the residence, a rocky hill stands high which stretches from the beach. The architect Takeshi Hirobe proposed a plan that makes the best of this majestic ocean scenery and its unique location. He placed particular importance on the ocean view from the bathroom. The outside corridor running from north to south connects the 3 buildings: the main building on the seaside, the guest annex on the east side and the garage opposite the water courtyard. The entrance to the main building is easily accessible because the approach is straight from the front lawn through the courtyard and into the main building. The main building is a hexagon- a tunnel-shaped large space with the living room, dining room and kitchen on the 1st floor and bathroom and bedrooms on the 2nd floor. The space is dynamic with a 3D truss structure made with structural laminated wood. The 3D truss structure made it possible to create the arch-shaped void. Also, a LVL (Laminated Veneer Lumber) structural wall was used to plan the bathroom on the 2nd floor. The 4 strong 150mm thick LVL walls surrounding the exterior of the 1st floor and the 3D truss structure made it possible to create a giant 8m tunnel-shaped opening without any walls, which maximized the views from the north and south sides.

22_s_residence.jpg

About no.61

ブログ「I'm home (NEWS / ENGLISH)」のカテゴリ「no.61」に投稿されたすべてのエントリーのアーカイブのページです。新しい順番に並んでいます。

前のカテゴリはno.60です。

次のカテゴリはno.62です。

他にも多くのエントリーがあります。メインページアーカイブページも見てください。

Powered by
Movable Type