メイン

no.55 アーカイブ

2011年11月25日

Time for Light / H residence

The H residence where a couple lives, stands in a residential area of a quaint resort town, Kamakura, KANAGAWA. They looked for land with a view of the ocean in the distance for 5 years, and asked the architect Kenichiro Niizeki to design their house. The husband who has interest in architecture and design, valued lighting and materials and did not want to place too much emphasis on design or function. The wife requested a comfortable house where people could gather as if it was their “home.” The exterior with the narrow lateral wood panel is impressive. On the first floor entering from the center of the building, is the Japanese style room, bedroom and bathroom. On the second floor is the living room, dining kitchen and study. On the 2nd floor, ash flooring is used throughout and the ocean can be seen from the dining room on the east side. The living room is positioned as an extension to the dining room, but is separated by its lowered floor. Also the warm lights from the fireplace and lamps create a different atmosphere in the dining room. The lights from Henning Koppel's oil lamp and Serge Moulle's floor stand add depth to the space. The lighting creates a relaxing atmosphere for guests to enjoy their after dinner time in the living room. Also, the sockets have been placed with the lighting and furniture layout in mind, so the space looks very tidy. The top light created over the staircase next to the living room adds soft light to the space and gives it a spacious feeling.


03_h.jpg

2011年11月26日

Time for Light / M residence

The M residence is a 2-story house with a basement. It’s situated in the center of Tokyo in Shibuya, in a quiet residential area full of green. The owner, an American who has been living in Japan for 16 years, asked his friend and architect Mr. Sojun Kondo to design the house. Mr. Kondo appointed lighting designer Kentaro Koyama to assist, which proves the value of lighting, which in many cases determines the quality of a house. As the land is on high ground, the living room, dining room and kitchen were planned for the 2nd floor. By using the steel structure, ample natural light and the view can be enjoyed from the ceiling-height window on both the north and the east side. Tinted ash wood was used for the ceiling and the floor, creating the image of a mid century interior. The chic sofa and antique furniture the owner selected create a modern, yet soft atmosphere. The owner enjoys the sober lighting created by floor and table lamps to the even lighting created by the equipped lighting in his former apartment. Mr.Koyama minimized the lighting to allow for enjoying candles, and selected simple lighting that highlights the interior. In the living room, spot lights have been mounted in the ceiling and an originally designed pendant light balancing out the table was placed in the dining room. These lights are connected to the Lutron light controller to enjoy the lighting according to the scene. For the bedroom on the 1st floor, a door has been placed inside the window to completely shut out the lights for sleeping. Successful usage of the natural and artificial lights have created a comfortable house that meets the lifestyle of the owner.


05_t.jpg

2011年12月01日

Lighting Article / Life Style View enjoy your Lighting

It is necessary to install small down lights in the ceiling to maintain a certain level of illumination, but lighting a space from different heights and angles with the usage of floor and table lamps adds to spatial effects. By planning lighting to initially include freestanding lights like the table and floor lamps, it is possible to minimize installed lights and effectively use the designed lamps. For example, in a dining room, the table is usually lit from the ceiling, but it is also important to think about lighting in a way to make it easy for people to see each other across the table. It is important to imagine the scene as well as consider the natural light and layout plan. Traditionally, architects planned lighting, but planning lighting with a lighting designer is a good way to do it. A lighting planner creates the concept that meets the client’s image, then plans the basic design, executes it, supervises the plan, and adjusts the light angles and dimness at the site before the handover. It is ideal to have the architect, interior designer and the lighting designer discuss the design and lighting effects together. The design fee and contract are different per designer depending on the work time and space, but the average fee is about 1 to 2 percent of the whole construction cost.


2011年12月02日

Lighting Article / Market View Today & Future

In September 2009, the EU enacted a policy to stop manufacturing non-energy efficient filament lamps. In Japan, the ministry of Economy, Trade and Industry also announced plans to stop the sale and production of non-energy efficient filament lamps by 2012. The move to stop manufacturing the filament lamps is currently in progress. Now that energy efficient LED is in full use by households, the lighting industry is experiencing a rapid transition in how lighting is used on a daily basis. Taking advantage of its smallness in 2011’s Salone, foreign brands such as Moooi, Catellani & Smith presented highly designed LEDs. They even announced the new possibility of wirelessly controlling the lights. Even though the performance of LED’s are getting better (like with the development of warm yellow lights), there are still issues; understanding the difference between fluorescent and filament lamps will lead to the correct, smart usage of LED. LED’s color of light differs depending on the brand, launch period or even per item, even if the color temperature is the same. Phillips of Holland developed a LED lamp that lights evenly, where lights from several elements are mixed in the module and are lighted through the cover kneaded with a yellow fluorescent substance. Panasonic developed a “one core type” LED lamp that uses only the strong light element to prevent multiple shadows from several elements. Also, the number of houses that use dimmer controls are increasing, but there are types of LED that don’t dim. Even the dimming light bulbs flicker when the lights are dimmed below a certain level. Many brands are developing dimmer controls that prevent flickering.


04_market.jpg

2011年12月05日

Open to inside / Imaeda residence

Imaeda residence situated in Nagakute, Aichi was designed to create a town within the house. In the center of the 2-story wooden house is a hall that has a void running east to west. The living room, dining room, kitchen and study face each other across the hall. On the 2nd floor, a hallway runs above the hall connecting the study and the bedroom and one can enjoy the feeling of walking in an alley of a town. What is interesting is that it is possible to feel the presence of the family all around the house, because one’s line of sight crosses over through the void. In the study situated on the south side of the 2nd floor, dark wood is used for the wall and the ceiling effectively creating a scene of a hut in the house. And on that wall facing the void, small openings are created randomly, adding rhythm to the space.
An exterior full of character was created by having openings so one can enjoy the natural light, wind and view hidden from the surrounding houses. In the house, the shadows change shape as the day goes by, adding to one’s enjoyment. The center of the house hall with the wooden stove is like the yard of the house, where family and guests naturally gather. The lighted courtyard in the hall acts as a chimney.


08_ima.jpg

2011年12月08日

Open to inside / Sakamoto residence

Higashi Hiroshima, HIROSHIMA, is a town where traditional red brick houses and rice fields create its distinct scenery. The Sakamoto residence is a house for a family with 3 children, and is situated in a residential area with great scenery, where Sakura trees grow on the front street and rice fields stretch out along the back. Makoto Tanijiri, the architect, planned to incorporate this scenery when designing the house. He planned a house where the slope from the low rice fields continues into the house. The scattered rooms are covered with one big rectangular box and sloped doma (earth floor) was created in between the rooms. The doma has a ceiling, but it feels like the outdoors because the floor is covered with sand. The doma is the passage that connects the rooms. The living room, where the family gathers, is placed on the north side so the view of the sakura and rice fields can be enjoyed, and is positioned at a higher floor level than the doma. By opening the glass sliding doors on 3 sides of the living room, and sitting on its floor looking outside it feels like relaxing on an engawa (Japanese traditional veranda). On the other hand, the southern kitchen is positioned at a lower floor level than the earth floor. This difference in the floor level creates unique sceneries. By painting the walls with grey EP paint and creating the walls of doma with structural plywood, it softly differentiates the spaces. The one and only house was created on this land.


09_s.jpg

2011年12月10日

CLOSE-UP / Kenji Gomi

The ceramic artist Kenji Gomi, who has an atelier in Tajimi city in Gifu, created an object series [saidoki] that placed second in the 2011 NIHON TOGEI Exhibition. The beauty of saidoki is the texture and the roundness similar to naturally eroded stone or coral that gives it the impression of being alive. One of the most impressive methods of Gomi’s is his “originally created methods to match his image.” This method creates a gradation by blackening parts of a surface; the art is surrounded with chaffs in a kiln, and the gradation is created when the chaffs burn and sink, enabling the minerals to appear in a gradation. Almost all of his art was dishes until 4 years ago, when he started to feel uncomfortable in selecting the materials for dishes that seemed based on rules of balance and size. Gomi started to create objects out of his desire to explore the possibility of emulating soil’s texture. The unique forms of saidoki were created from moving the hands freely. He says, “I do not intend to express something from my art, but on the other hand, I realize the humanity and vision through the completed art.” For him, creation is both output and input. Thus, his present art becomes the drawing for his next art, and he thinks about the concept of ceramics itself through creating his objects.


10_gomi.jpg

2011年12月12日

Heartful Energy / Y residence

The Y residence is located in the residential area of Ushiku, Ibaraki. It sits on a slope with an impressive roof that slants 8.53 degrees to the south. Indoor and outdoor parking is on the RC structured basement, and 3 zones separated by different floor levels are on the wood-structured ground floor. Centered around the living room and dining room is the Japanese room, located to the east; the kitchen is located to the west. Open work space is located 330mm above the living room, and further to the north and 805mm above is a hallway running east to west connecting private areas such as the bedroom, bathroom and children’s room. The stove situated in the center of the living room and dining room adds to the character of the room. The electronic heat storage floor heater, wall panel radiators and floor radiators were selected as the heating system. Also, to allow the air to flow throughout the house, openings were created on all 4 sides (north, south, west and east) and top light windows that open electronically were selected. Traditional doors such as a Sudare (Japanese traditional shade) and shoji were used in the living and dining room to control the temperature, natural light and breeze, which of course, varies depending on the weather and season. To use natural energy efficiently, natural materials such as OYA stone, solid ash and plaster were used to create a comfortable living space.


17_y.jpg

2011年12月26日

Small Houses / T residence

The T residence is a white house with a tall gable roof that stands on a small 38m2 area of land. The architects Maki Takahashi and Daisuke Shiokami presented a 3-story wood-structured house that resembles a large tree growing straight. To maximize the space, the two designed a 3-story 3.9mX5.3m rectangle building. By using Sky Factor regulation, a 9 meter-high proportional building was created. In the house, structural 3-story high walls stand on both the north and the south wall. The living room and dining kitchen are located on the second floor, the bedroom on the first floor and the bathroom on the third floor. Narrow voids from the 1st to the 3rd floor are created on both the east and west sides which unite the space and ease the feeling of narrowness of the space. Also, the space is utilized well by positioning the kitchen and washbasin facing the void. What is most impressive is the open penthouse bathroom with the exposed truss roof beams. From the bathtub in the center of the space, a view of the sky can be enjoyed through the high side windows. This house is a good example of how a luxurious space can be created with having good ideas, despite the small size of the land.


10_t.jpg

About no.55

ブログ「I'm home (NEWS / ENGLISH)」のカテゴリ「no.55」に投稿されたすべてのエントリーのアーカイブのページです。新しい順番に並んでいます。

前のカテゴリはno.54です。

次のカテゴリはno.56です。

他にも多くのエントリーがあります。メインページアーカイブページも見てください。

Powered by
Movable Type