« 2017年09月 | メイン

2017年11月 アーカイブ

2017年11月20日

Donatsch Residence

An old ancient castle stands on the bank of a river in Bern, the capital of Switzerland. The castle is an apartment where four households live. It is a four-story above-ground masonry building. Interior designer Christina Donatsch lives on the first floor with her husband. The home is approximately 270m2. Once one steps inside the large red entrance door, the space spreads into the entrance hall with a ceiling height of 7.5m. Further inside is the hall which is surrounded in a U shape by other rooms such as the kitchen, dining room, living room, study room, bedroom and guestroom. Since the space is rented, Christina could not change the design or the materials used for the floors. She decided to paint a pane of the dining room wall in red, matching her favorite picture and adding an accent to her home. Moreover, within the classical spaces, she combined antiques and vintage furniture with modern items to achieve an interior of her own taste. For example, in the dining room is an ancient stove, which has been handed down from generation to generation. She has made use of this castle’s stove as an object of decoration. She placed a table made of old cheek at the center of the room, combining it with a Dutch moooi pendant light. Underneath is the Swiss RUCKSTUHL carpet over the parquet flooring, which over the years, has achieved a deep color.


01_Donatsch%20Residence.jpg
02_Donatsch%20Residence.jpg
Donatsch Residence Switzerland Interior Design : Christina Donatsch

H Residence

The H residence in Zushi city, Kanagawa prefecture, is a weekend home that stands on a high point with a view of the port beneath the slope at its south side. Takenori Miura, the architect in charge of the design envisioned the building to be like a large vessel enveloping one’s life in relaxation. Miura came up with a plan of three adjacent buildings that slide toward the left and right against each other along the slope of the land. The buildings are connected sequentially by stairs. By designing an exterior space between each building made of wood, a loose connection between the inside and out was created, and gives the building depth. Inside the entrance of the first building is the dining room and kitchen. As one goes further up the stairs into the second building, there is a living room on the first floor and a bathroom on the second floor. The third building consists of a guest room on the first floor and the main bedroom on the second floor. Miura designed the home with rich variation so that one can enjoy different views depending on which space one is in.
Items in the interior add character to this placid home. The owner, having a profound knowledge of furniture, had been coordinating the furniture arrangements since the planning stage. He paid special attention to the lighting. The owner wanted the home to have faint lighting with a relaxed atmosphere. Taking this request into consideration, lighting designer Aki Hayakawa kept a certain level of illumination throughout the home with light controlled down lights, and the addition of pendant lights and floor lights that were already part of the owner’s collection, to provide lighting where people sit or gather. During the day when sun shines through the large openings of the H residence, these lighting fixtures add variety as decorative objects.


04_91h_residence.jpg
05_91h_residence.jpg

I Residence

The I residence is a sturdy home built with reinforced concrete. Upon building a newly detached house, the owner wished to decorate the home with art. Architect Satoshi Kurosaki planned a single-story house that surrounds the courtyard in a U shape. The entrance, living and dining room and kitchen were planned at the north side of the courtyard, the bedroom at the west, and guest room at the east. The side of each room that faces the courtyard was walled entirely with large openings. With these openings, one can enjoy the variety of art displayed in each room.
The illumination planning was done by lighting designer Hirohito Totsune. For the living room and dining room, he positioned spotlights, using floor lamps, and made sure to minimize any light reflecting against the large openings by reducing any light at eye level. In contrast, he deliberately lit the ceilings bright, so that it reflects against the openings, and makes the ceiling appear to stretch past the glass windows, giving depth to the space.
The art displayed in the rooms exists as "objects to spend time together with" rather than "objects to be appreciated". To respect this, instead of havnig light shine directly on to the art like in a museum, Totsune lit the art with indirect light and reflections of spot lights. He created a space where one can feel the art in the soft lighting. He paid special attention to the quality of the light as well. All the lighting is LED, although, the down lights used in the living room and dining room are ‘SORAA’, an LED bulb which has high color rendering properties.


06_91I_residence.jpg
07_91I_residence.jpg

I Residence

Being fond of plaster finished walls, the “I” couple decided to purchase a condominium unit in the Minato ward, of Tokyo, 15 years ago. The couple decided to renovate the home when their children left home. Their wish was to own a lounge, in addition to the living room, and to revive the plaster finish walls. Chiyo Mita, and Iriya Mita of ICID, took charge of the interior design. They created an expansive space by renovating one of the children’s rooms into a living room and reforming the closed kitchen into an open one. The former living room was made into a lounge. The living room where the family spends time was kept light and airy, but, the lounge for the guests has an established atmosphere.
One of the highlights of the I residence are the plaster-finished walls by Naoki Kusumi, a plasterer. Despite keeping the basic color throughout the home light grey, the owners chose one wall of each of the rooms to be a contrasting color, to make each room unique. The plaster-finished walls are further enhanced by the lighting, which was designed by lighting designer, Chiaki Murazumi. Orange was selected for a section of the dining room wall, matching the magnolia art. Indirect lighting from above shines not only on the art but also on the plaster wall. The I residence became a truly unique home with the combination of plaster-finished walls of different colors and textures, and antique lamps and furniture.


08_91I_residence.jpg
09_91I_residence.jpg

EUROLUCE

2017 marked the 28th year since Euroluce, the international lighting apparatus trade fair began. This event, which gathers exhibitors and visitors from around the world, is held every other year at the same time as the Salone del Mobile.Milano, the international furniture trade fair. This year’s Euroluce, showcased many elaborate and original designs.
The “Gioielli” bracket light by Giopato & Coombes, gave a strong art deco impression, with its use of Murano glass and round metallic covers made with traditional manufacturing techniques. Designs adopting Japanese motifs and materials were also found. Santa & Cole presented “Tekio”, a tubular system light wrapped in Japanese paper. This system adopted a form of a modular system, where one can utilize the light either as a hanging light or a bracket light. The table lamp “Yoruba Rose” by Ingo Maurer used special processed Japanese paper full of rich expression.
This year, Euroluce truly regained its brilliant, elaborate, and unique designs, which had begun to fade a bit at the beginning of the LED era. The exhibit demonstrated the power of design, and how it is shifting from minimal to decorative. The real intention of this new illumination is yet to be determined; this is certain to be the birth of another new standard product.


19_91euroluce.jpg
moooi

N Residence

The N residence stands in Nara prefecture and is a two-story, above ground wooden home where the owner and his wife live. The home was built as a store/home so that the couple can start a café in the future. Architect Seiji Fujihara, who designed the home, planned a long, narrow row house that stretches from north to south, with 4m of frontage and a depth of 24m. There is a café area at the north side of the first floor, facing the front road. Next to it is the living room at the south side, with a sofa. Further to the south is a Japanese room. Private rooms such as the kitchen and the bedrooms are situated on the second floor. Fujihara suggested two small courtyards, designed as if they routed out sections of the row house. Fujihara suggested this since it was difficult to have wide openings stretching east to west due to the neighboring buildings close by. The large openings at the south and north side of the café and living room space face the courtyards and guide light into the rooms. In addition, the walls of the courtyard and interiors are finished with the same material, making the courtyards feel as if they are a part of the rooms; this provides an expansive feeling to the home.


20_91n_residence.jpg

SieMatic

The German system kitchen manufacturer SieMatic was established in 1929 as a furniture studio making wooden furniture. The company started manufacturing system kitchens in 1960, which helped expand the brand into 60 countries around the world. The reason behind this success is SieMatic’s refined design and great variety in their products. In recent years, the mainstream trend of kitchen plans is to integrate the kitchen with the dining room and living room. This results in the kitchen planning affecting the entire impression of a home. Taking this into consideration, SieMatic created the concept of “timeless elegance”. Based on this concept, three systems were created: the minimalist “PURE,” the “CLASSIC”, and the “URBAN,” which utilizes furniture that blends with the interior.
Many SieMatic users have great trust in the brand’s perfectionism in quality and functionality, which originates from their beginnings as a furniture manufacturer. The beautiful details of the products can only be achieved by the brand’s technology, which is based on woodworking, their forte, and includes techniques like binding and cutting face bars. In addition, by utilizing their original bottle racks and cutlery trays, SieMatic expanded both beauty and storage volume on the inside. Also, by developing an original hinge and rails, they were able to achieve ease of use with their products.


24_91siematic.jpg

DURAVIT

DURAVIT is a German bathroom and sanitary equipment manufacturer that has currently expanded to 130 countries. The company first established itself as a ceramic ware manufacturer in 1817. The greatest appeal of the brand is its ability to design bathrooms. The brand proposes having the interior of a bathroom be just like a private room, by producing a variety of products. The bathroom is a space one spends a certain amount of time in every day. That is why the products are required to be timeless and universal. Taking these requirements into consideration, the DURAVIT product selection is rich in variety while they continue to manufacture nuetral, high quality products. The brand gained considerable attention since 1994, when Philippe Starck took charge of the company’s design, pursuing simplicity that was achieved by eliminating the unnecesasary. Crafstmen make Starck’s design into products. The ceramics made by these craftsman, from carefully selected raw materials, have simple, elegant curves that blend well into the space. In 2017, the brand released products that mixed Scandinavian stlye with modern design, by collaborating with Danish designer Cecile Manz. One expects DURAVIT to conitune challenging new possibilities as a pioneer manufactuere of bathroom interiors.


25_91duravit.jpg

About 2017年11月

2017年11月にブログ「I'm home (NEWS / ENGLISH)」に投稿されたすべてのエントリーです。新しい順に並んでいます。

前のアーカイブは2017年09月です。

他にも多くのエントリーがあります。メインページアーカイブページも見てください。

Powered by
Movable Type