« 2016年07月 | メイン | 2017年01月 »

2016年09月 アーカイブ

2016年09月16日

T Residence

Assisi is a town in central Italy, where the World Heritage site Basilica di San Francesco and townscape from the middle ages is located. The T residence is located 7km away from the town center, at the top of a hill 350m above sea level.
The owner purchased the residence 11 years ago and did a partial renovation to fit his and his wife’s lifestyle. They were able to complete a home that combines both classical and modern tastes. The first floor was originally built in the 16th century. It was renovated into the living room and dining room. It’s vault ceiling resembles a tunnel and gives a sense of steadiness to the space. There used to be a room next to the dining room that was extended in the 18th century. The first floor was dark; it had a few windows. Thus, the inner wall between the room and the dining room was torn down and renovated into an open kitchen. The second floor, expanded 70 years ago, has a modern taste. Wooden beams are exposed in the library, the bathroom has wood flooring, and the main bedroom has a loft with a see-through glass floor. Color was added throughout the home with furniture and art placed with exquisite balance. The study on the first floor has been coordinated with modern items. On the other hand, the second floor has classical furniture, and provides uniqueness to the interior design.

01_T_residence.jpg
02_t_residence.jpg
03_t_residence.jpg

moooi

“moooi” is an interior brand based in Amsterdam, Holland. The brand was established in 2001, by its two founders, Dutch designer Marcel Wanders and his joint manager at the time, Casper Vissers. The founders believed there was a need to bring enthusiastic designer’s ideas to life and deliver them to the world. They started the brand to allow it to grow into a platform for designers. Wanders and Vissers productized ideas that others considered unrealistic and created innovative and playful designs unique of their brand. They have an original outlook of the world, and it didn’t take long for moooi to attract international attention. The brand’s products are diverse. moooi started with designing furniture but illuminations have always been an important part of their brand from the beginning. The “Raimond” with its LED illumination spreading like fireworks, is one of their most notable series. moooi announced its carpet collection, “moooi carpets” in 2015. They used the latest digital printing technology to make vivid printing that accurately expresses detailed graphics.
A new showroom opened in June, 2016, in Minami Aoyama, Tokyo. It is moooi’s fourth flagship shop, after Amsterdam, New York and London, where one can experience their creative outlook of the world.

04_moooi.jpg
05_moooi.jpg

DePadova

The furniture brand DePadova was established in 1956 in Milan, Italy. At the Milano Salone 2016, the brand attracted considerable attention with its interior design creations where classical and modern tastes blend together with the utmost sophistication.
DePadova was built by Maddalena De Padova and her husband, Fernando. At the time, the brand was known for its mixed style; modern items designed by Vico Magistretti and other furniture and antique accessories such as Scandinavia and Shaker were much different in taste, adding variety. After Maddalena retired in 2008, her son Luca took over. However, because of the global recession, the brand needed reworking. In 2015, it became a subsidiary of Boffi, and started a new chapter in its history, welcoming architect Piero Lissoni as their new art director. In order to pursue further sophistication, the brand started to rework the furniture collections.
The new showroom displays different room scenes. It presents furniture by DePadova, modern kitchens by Boffi, and antique tableware. Pursuing furniture that matches a modern lifestyle, while maintaining the brand’s history, the “reborn DePadova” presents a sophisticated lifestyle through furniture and space.

06_DePadova.jpg
07_DePadova.jpg

2016年09月23日

Ozaki Residence

In the residential area of Tokyo, one will find the home of interior designer, Daiki Ozaki at the top floor of a 47-year old 7-story apartment. He planned on renovating whatever home he purchased, and kept this in mind when searching for the right home. The home he chose, once stripped to its bare bones, was a U-shaped space starting at the entrance at the southeast side, with an opening at the west side that extended to the 25m2 balcony. For the renovation, he designed the bathroom and storage space next to the entrance. Behind the door at the end of the corridor is the dining room and kitchen, which are the main spaces of the home. Past the kitchen is the living room, which receives plenty of sunlight from the balcony. At the south side of the living room is the main bedroom. A child’s room is at the north side of the space, against the dining room and kitchen.
What he had in mind for his home was to create a neutral space where furniture and decorative items stand out nicely. Gray materials were intentionally selected; the ceiling reveals the existing cement excelsior board, which blends nicely as is. In a room that used to give the space a harder impression, he added warmth by placing a Japanese chest of drawers, an antique wooden table and chairs, plants and fabric items.


14_ozaki_residence.jpg

Y Residence

The owner couple lives in a 180-year old folk house that stands in Nara. The 396m2 home was once a sake brewery that was selected as an offering to the nobility. A step inside the entrance is a “Doma” the earthen-floored space. One can capture a view of the garden at the furthest end of this space. The courtyard and a cellar can be seen at the west side of the space, via the connected rooms. The couple liked the well-maintained and relaxed original plan so they decided not to do a full renovation, but instead opted to renovate just what they felt was necessary.
Most of the renovations centered on the east side of the “Doma”, where the couple spends most of their time. Architect Kazuo Oe created a new design plan envisioning a wide, easy-to-use kitchen and open living room and dining room, without losing the profound atmosphere of the old folk house. Beautiful log beams and pillars were revealed once the ceiling panels of the living room and dining room were removed. In order to make the space expansive while making full use of this fine framework, seismic reinforcement was installed. Then, the wall between the living room and dining room was removed, making a single open space. A huge dynamic space was created; the ceiling is 6m at its highest point.


17_Y_Residence.jpg
18_Y_residence.jpg

H Residence

Residence H in Kyoto City was formally a traditional townhouse renovated into a second house. The house was designed by architect Kazuya Morita. The original townhouse was two stories above ground and was built 100 years ago. It was a typical Kyoto townhouse: long, with a narrow frontage. The former design of the house had a long and narrow earthen floor space called the “Hashiri Niwa”, stretching from the entrance straight towards the east where the backyard is. Further to the east side, where one can view the backyard were two open-ceiling rooms, called the “Ita no Ma” with a wooden floor, and the “Doma” with an earthen floor. For the renovation, Morita first removed the wooden floor room, connecting the “Hashiri Niwa” and “Doma” into a single space. This new space became the living room and dining room.
Part of the uniqueness of the H residence is the use of soft finish primitive materials, such as hard packed dirt for the floors and earthen walls. “Doma” is made purely by tightly hammering Awaji dirt; the southern wall is finished with an undercoat. Morita deliberately did not finish the wall with top coat plaster, to give the wall a rustic feel. Morita succeeded in fully utilizing the potential of the original building, creating a powerful space where the history of the structure speaks for itself. The earthen floor and walls are capable of humidity control and storing heat and adapt well to living comfortably in Kyoto where summers are hot and winters are cold. A home that does not need to rely on air conditioning equipment provides a truly relaxing second house.


19_H_Residence.jpg
20_H_Residence.jpg

T Residence

The T Residence is a home enhanced by the scenery of the surrounding green tract of land in Setagaya, Tokyo. The building is two stories above ground with a simple house shape, designed by architect Akira Hikone. In order to maximize the surrounding green scenery, he planned the living room, dining room and kitchen on the second floor and the private spaces on the ground floor. The second floor has an open ceiling that is 4.5m at its highest point. The room has a wide opening facing the greenery and has no walls. The large glass opening was made possible using the SE method of construction.
The SE method is known for its use of quality glued laminated wood in constructing pillars and beams, and binding them together strongly with its original metal and bolts to create a stable structure. It is also called the “wooden ramen method of construction”. Detailed structural calculations are done for each building and a seismic grade of 3 is the standard specification. 28mm thick plywood made for structural use was used for the floor and enhances the building’s planar rigidness, which is characteristic of the SE method.
During the structural design, NCN simulated the best-balanced structure by inspecting the strain and deformation that may occur to each and every material used in the home while also maintaining eccentricity of design. By planning the weight-bearing wall at the center of the T residence, each end of the home can safely stand without weight-bearing walls.


22__.jpg

Ban Residence

Interior designer Yukiko Ban’s home is in a residential area in Yokohama that benefits from a view of a park located on a slope. The home was designed under the theme “Pojagi,” which is traditional Korean patchwork, made by stitching thin hemp cloth. Architects Kiyotoshi Mori and Natsuko Kawamura, and the owner Yukiko Ban designed the home. They planned a basement made by reinforced concrete, making use of the retaining wall of the slope. Above that is a two-story house made of reinforced concrete. A studio and bathroom are located in the basement. The first floor has an open-ceiling dining room located at the center of the almost-square house. The living room and kitchen were designed around the dining room, so that one is able to stroll around the home.
The arthitects asked Kenji Nawa, the structural engineer to take on the structural design. The structure selected for this home was conventional wood construction. The home fulfills the necessary seismic resistance level of the Building Standards Law by making the outer wall a weight-bearing wall made of structural-use plywood. Moreover, there are panels made of multiple cedar square pillars, positioned in a fylfot pattern, surrounding the dining room in four locations. This panel is made of seven 15cm square pillars connected by a volt. It holds the second floor and the loft storage and also plays a role in enhancing the seismic resistance of the home.


23__.jpg

About 2016年09月

2016年09月にブログ「I'm home (NEWS / ENGLISH)」に投稿されたすべてのエントリーです。新しい順に並んでいます。

前のアーカイブは2016年07月です。

次のアーカイブは2017年01月です。

他にも多くのエントリーがあります。メインページアーカイブページも見てください。

Powered by
Movable Type