« 2016年01月 | メイン | 2016年05月 »

2016年03月 アーカイブ

2016年03月16日

E Residence

The E residence is a 30 minute drive north of Amsterdam, Netherlands, and is surrounded by meadows. As one steps into the monotone living room with its modern furnishings, a view of the garden and calm canal spreads from the window. It has been 4 years since the owner, being deeply taken by this peaceful environment, bought the approximately 900m2 land with the two-story home. The first floor, which contains the living room at the southwest side and the kitchen at the southeast side, was renovated. The kitchen extends into the dining room to create a single room. Northwest of the dining room is an outdoor living room with a roof facing the garden. The owner asked garden designer, Arjan Boekel, to design their garden to be a place where they can relax and spend time with their children.
With this request, the designer created the garden as a space that unites the home with its surrounding environment; the garden was designed so the owner can enjoy the four seasons regardless of whether his lifestyle changes throughout the years.
The designer created the garden so it would surround the building on three sides. The front garden faces the front road; there is a side garden; and finally, a garden in the backyard, at the canal. In contrast to the simple and chic front garden, the backyard is colorful and expansive; flowers representing each season, such as crocus and tulips were planted around the wide backyard. In addition to the flowers, trees such as wisteria and maple were planted, and add height and shade to the garden. The trees will sprout in spring and change color in autumn, providing seasonality to the garden. This can be seen from the outdoor living room that leads directly from the home, and explains why it's the owner's favorite spot.
By designing various places to relax, like the hammock and swing under the wisteria trellis, and the deck beside the canal, which also acts as a pier, the expansive garden is fully utilized.

01_e_resi.jpg
02_e_resi.jpg

M Residence

The M residence is an hour's drive away from Amsterdam and is part of the five consecutive terrace houses. The land is around 600m2 extending in a north-south direction. The residential building takes up around 160m2, the front garden adjacent to the road is around 150m2, and the rest of the land is comprised of the approximately 290m2 of main garden located at the back. At the first floor, a single large room connects the living room and dining kitchen. It is where the family gathers. The room has a huge window facing the main garden and one can enjoy the view of the main garden from any part of this room.
Dutch landscape architect Martin Veltkamp planned a shallow fountain at the center of the main garden. The fountain is secured by several sitting areas, which were designed so one can relax here under parasols. He also designed a cottage at the furthest end of the main garden facing the residences. The cottage is a barbeque space with a table and mini-kitchen under a roof, so one can enjoy the garden without worrying about the weather or seasons. The presence of the cottage not only increases the opportunity of spending time in the garden, but, by situating the cottage so that it is surrounded by the residences, the cottage functions like an intermediate area between the garden and residences, and creates a sense that the garden is part of the home.
The planting in the garden was designed to expand the view of the garden when seen from the room. The linear body carpinus planted at both sides of the cottage leads one's sight deeper into the garden towards the Wisteria, the focal point, planted between the cottage and the fountain. In addition, wisteria and olives with variations in texture and suppressed color were selected in order to match the monotone modern interior. Pleasant continuity between the interior and the garden was achieved here through the careful selection of plants.

03_m_resi.jpg

S Residence

Residence S is a newly constructed home located in a residential area of Kariya city, Aichi prefecture. The owner couple wanted to live with their parents, fully utilizing the large land of approximately 340m2. Taking into consideration the different schedules of the owner couple and their parents, architect Naoto Tamaki designed a courtyard between the two households to create a reasonable distance between them. The parents' home is located on the north side of the land and the owner's home is at the south. Both are two-story wooden houses, with entrances facing each other and the courtyard. The courtyard is connected by a long approach from the front road. Garden designers Ryo Tabata and Jun Watanabe designed the landscaping and planting of the courtyard. The approach, made of lava stones, also has planted the griffith's ash and flowers such as haran and mahonia confusa.
In addition to the courtyard, each household has a garden. Because the owner couple has a busy life, their garden has a deck terrace in order to limit the number of plants and soil that need constant care. The terrace is located at the south side of the home, stretching out from the first floor living room and dining kitchen. The garden is surrounded by 2.1m walls to avoid prying eyes. A griffith's ash was planted at the southeast corner of the garden, to lead one's eyes to a higher level. In addition, the huge 4m opening to the garden has a frame hidden inside the walls, strengthening the connection between the room and the terrace garden. By placing parasols and outdoor furniture on the terrace, the space really becomes an extension of the indoors. The interior has painted walls with traces of brushing. The floor is oak with knots. By coordinating the rooms with solid wood furniture and rustic items like an old kilim, a pleasant home with a rich variety of texture, where the indoors and outdoors are loosely connected was created.

04_s_resi.jpg

Keoelemeijer Residence

Martien Koelemeijer lives about 30 minutes away from Amsterdam, Netherlands, on a huge 13,000m2 plot surrounded by fields. He had a gardening company in the 1960s with his brothers. In the late '90s, when Martien retired from his business, he commenced his second life on this land, which used to be the large garden center and seedling place for his company.
When designing the home, Martien planned for the main house, where he lives, to be on the southwest side of the land. He sketched his own home and asked his brothers, who are carpenters, to construct it. At the same time, Martien started designing his garden; trees were planted around the 4,000m2 ponds, so he can stroll through the greenery and relax by the pond. He also built three other homes on the land using the same materials, paints, and roof tiles used in his home, so that together, the homes seem like a small village in the woods.
Being in the horticulturist industry for so many years, this garden is like a testing ground for Martien. The vast land looks different depending on where one stands because Martien is always experimenting, making his ideas come to life. For example, the south side where the homes are gathered, oak and beach are positioned, display their beautiful silhouettes against the grass square. A mixture of flowers such as lavender and allium which rustle in the wind were planted and a path was made to thread through the flowers. In contrast, the garden on the north side has the flair of a Japanese garden and was inspired by his travels; this path with fern has a moist atmosphere. Martien continues to care for and improve the garden. His aim is not to complete the garden, but rather to enjoy the pure pleasure of creating scenes of nature by communicating with the plants in his garden.

05_k_resi.jpg

Kondo Residence

The Kondo residence stands in city of Urayasu, in Chiba. It is also where the green design unit "Tokiiro", operates. The unit mainly arranges succulent plants. The Kondo residence is a two-story wooden building. The northwest side of the building is the working area consisting of a shop and café with an open ceiling connecting to the second floor. The second floor has many plants growing, and is used as an atelier where workshops are held. Private spaces were arranged on the southeast side of the building. The first floor contains the dining kitchen and bathroom, and the living room encompasses both the second and third floors.
The design concept for this home was, "A home to live together with plants". The owner himself planned the layout, so that the area where the plants are placed has most sunlight and wind. In particular, the owner designed the atelier on the second floor with its large ceiling window to provide light from above. Therefore, the space is bright like a sunroom. A window that can be opened and closed was placed on both the northeast side and southwest side of the building, so that wind will flow in and up and out through the ceiling window. Moreover, the owner made sure his plants had sufficient ventilation needed for growth, by placing a fan at the ceiling so that air constantly circulates throughout the building. In the living room where has not enough sunlight, the owner selected the kind of plants preferring to be in shade like ferns; the other plants are replaced to atelier as necessary for each one. The interior has a relaxed atmosphere because of the use of quaint materials like vintage processed pine wood flooring and natural corallites. Plants with various forms and textures were used. For example, the succulent Rhipsalis baccifera and air plants like Usneoides were hung from the ceiling and placed on the shelves and floor. Placing these at different levels increases the stereoscopic sense of the space, enhancing variety and pleasantness of the home.


18_k_resi.jpg

T Residence

The T residence stands in Gose city, Nara prefecture. The residence is on a rectangular plot of land stretching east to west. The building is two stories above ground. It is a wooden court house, surrounded by walls on all sides. Architect Masatsugu Yamamoto helped design the residence, which was completed about 8 years ago. The owners wanted the home to be expansive and open, but also wanted to maintain their privacy and avoid being affected by the surrounding environment. Taking this request into consideration, Yamamoto planned four courtyards to create openness. He situated the couple's bedroom and child's rooms on the first floor. On the second floor, a large room contains the living room, dining room and kitchen with a large terrace. The four courtyards are interspersed within the building giving one a view of the trees from any room, and achieving privacy and openness at the same time. The terrace is under a large roof, but feels open due to its 4m high ceiling. When the large window connecting the terrace and dining room is kept open, one can enjoy the terrace as if it was its own separate room. The tree selected for the courtyard is tall, so it is as high as the second floor and can be seen from the living room, the main area where the family will gather. These trees have branched gracefully, thanks to the thorough planning of lighting and the flow of air. Slits were placed throughout the external walls to allow wind to circulate throughout the house. Brighter colors were used for the walls in order to reflect light. The plants placed in several areas around the house, subtly strengthen the connection between the courtyards and the indoor rooms.
The interior was renovated last summer; the wallpaper was replaced with plaster, and illumination and art objects have been changed to those with retro taste. These items in combination with the sun shining through the rich green leaves, gives the home the atmosphere of a graceful foreign villa.

19_t_resi.jpg

About 2016年03月

2016年03月にブログ「I'm home (NEWS / ENGLISH)」に投稿されたすべてのエントリーです。新しい順に並んでいます。

前のアーカイブは2016年01月です。

次のアーカイブは2016年05月です。

他にも多くのエントリーがあります。メインページアーカイブページも見てください。

Powered by
Movable Type