« 2015年11月 | メイン | 2016年03月 »

2016年01月 アーカイブ

2016年01月15日

A Residence

The owner couple has spent quite some time living abroad. The couple was introduced to architect Keiji Ashizawa by an acquaintance. The couple asked Ashizawa to design their home, which is located in a peaceful residential neighborhood in Tokyo. The land is 200m2 and 20m long from front to back. Despite the land's narrow shape, the adjacent roads on both the north and south side of the property was expected to produce good lighting.
The home was designed as a rectangle. The structure is 8m wide and 18m deep, and consists of three stories and a basement with concrete construction. To ensure privacy, the living room and dining room are located on the second floor, and the other private rooms are on the first and third floors. The living room on the second floor is 6.3m high and connects to the third floor. There is a huge lattice window that stretches to the top of the open ceiling. Outside the window is a terrace with plants; the plants are mainly Fraxinus griffithii evergreens mixed with some deciduous trees, which create a "green curtain" where one can observe seasonal changes. The "green curtain" softens the sunlight coming in and also acts as a barrier against the prying eyes of people using the road in front of the property.
The owners have extensive art and interior design knowledge, and the furniture and objects they selected to decorate their home add color to the dynamic rooms. Inspired by the gallery "CALDWELL SNYDER" in Saint Helena, items such as oil paintings, sculptures, and Chinese antique furniture are placed around the space in perfect unity. Items in the room stand out nicely, which is the result of careful planning of furniture and lighting in the early stages of design, and demonstrates the value placed on both the construction of the dynamic space and the fine details within it.


02_A_residence.jpg
03_A_residence.jpg

Thonet Residence

Philipp Thonet's residence is located in Frankenberg Germany. Philipp is a member of the founding family of THONET and is involved with the company's public relations. The house was built in 1961, and is two stories with storage in the basement. Philipp renovated the house himself and currently lives in his house with his wife and son. The first floor consists of the living room, dining room and kitchen. The bedrooms, bathroom and other wet areas are on the second floor.
One of the outstanding characteristics of this house are the accent walls. All the rooms have respective colored accent walls, which were selected to match the art to be displayed in each room. The west wall of the entrance, leading to the stairwell, is painted in moss green. Four sides of the dining room walls are colored pale pink. The table chairs, pendant lights, doors, and handles are white, which stands out in contrast with these walls and compliment each other.
The furniture was selected to achieve a "relaxing space with items that are comfortable to use." In the center of the living room is a "deSede" sofa; around it, a THONET center table, side table, and personal chair, are placed. The reindeer skin on the personal chair and the personal sofa designed by Toshiyuki KITA gives the space depth in variety, achieved by mixing different designs and textures. Among these items, the simple and functional "THONET" furniture does not stand out too much, and blends well with the other furniture in the room.


04_thonet_residence.jpg
05_thonet_residence.jpg

MF Residence

The MF residence is a two-story home with a basement, made of reinforced concrete building materials. The home is located in a peaceful residential area in Tokyo where the scenery is beautiful. The land has different elevation levels; The lowest part of the land faces the road. The area has regulations to conserve natural scenic views, and requires that the ratio of green be no less than 30% against its ground area.
Taking this into consideration, architect Eizo Shiina made an outer room (garden) of 57m2 and built an L-shaped building surrounding it. He made use of the difference in land elevation by situating the entrance at the basement to be level with the road outside. Once inside the entrance, 7 steps up the stairway will take you to the first floor, which consists of an L-shaped living room, dining room, and kitchen, all connected by a skipped floor. The second floor is MF's private space. Despite the limitation in living space area due to the area required for the garden, the home feels quite airy and spacious. This airflow was made possible by connecting the entrance and first floor with a single space without any partition, except its gentle separation by the L-shaped design and stairs.
The height of the ceiling and other openings were also carefully planned. The entrance is a 7m well with a top light. The living room has a 3.0m wide x 2.52m high opening that allows one to move to and from the patio. A picture window in the dining room and kitchen area frames the pleasant view of the patio. Vivid green can be seen through these openings and contrasts against the blank concrete interior wall; soft lighting embraces the home.


06_MF_Residence.jpg
07_MF_Residence.jpg

F Residence

The F residence is located on a hill in a corner of a verdurous residential neighborhood in Fujisawa, Kanagawa Prefecture. The building has a gray exterior and antique bricks and was designed by two architects, Katsutoshi Naoi and Noriko Naoi. The design theme decided by the architects and owners was "modern rustic". The owners planned a home where they made full use of the great view on the south side of the property. The home consists of two simple house-shaped buildings that are connected. The two structures are not aligned, but shifted towards north and south, respectively. The house on the south side is dug 350mm lower than ground level. It is single story, with an open ceiling. The dining room and kitchen are located here. The second house on the north side is two-stories. The living room is on the first floor and the private rooms are on the second floor. The two houses are connected to each other at the living room and dining room area. The living room is 700mm above the dining room area, and is connected by stairs. The building has a three dimensional construction.
In order to give the home an expanded feel, the ceiling is held together by a truss structure, which allows more space at the top of the ceiling. If the truss was made with wood, it would need to be thick, and the home would have a lodge-like feel. Therefore, a steel-frame structure was selected, consisting of a 50mm square and slender steel frame.
The dining room facing the garden along with the terrace at the southeast side of the property has grid-like openings. Inside the house, is a coordination of old wood and grayish oak flooring combined with tiles, industrial design illumination, and indoor greenery successfully creates an ideal interior space.


08_F_residence.jpg

Agrati Residence

The home of Alessandro Agrati, the establisher and product designer of the lifestyle brand CULTI, is located in a quiet residential neighborhood approximately 30 minutes by car from central Milan, Italy. The house was built 25 years ago and is a two-story home with a basement. The home was designed by Italian architect Angelo Monti, and the interior was designed by Alessandro himself.
While designing his home, Alessandro paid special attention to privacy. Therefore, there are no openings at the west side of the house that faces the road. There are gardens located on both the south and north side of the building. The living room and formal dining room on the first floor have a large window facing the garden, allowing pleasant soft light to enter the home. At the north garden, there is a deck under the eaves. This creates a wonderful outdoor space.
Alessandro also took special care to maintain balance between the materials and textures he used to decorate his home. Some of Alessandro's interior items include prototypes of sofas, chairs, and lighting, all by CULTI. Despite the space having natural colors of wood and white as its base color, variation was achieved by incorporating large furniture, lighting, and other hardware. In addition, Alessandro presented his unique minimalist style by placing items with texture, such as weathering steel and handmade brick here and there.


09_%20Agrati.jpg

CLUTI

CULTI, an Italian lifestyle brand, was the first to productize the wisteria stick room diffuser in a bottle, which we see now everywhere around the world. Alessandro Agrati started the brand in 1990. Alessandro established the CULTI brand because he wanted to unite the three elements of "wood", "fabric", and "incense", and create a new wave of culture in relation to one's living environment.
There are no CULTI products that are made out of coincidence. Each fragrance is produced from a mixture of restricted perfumery, and made with precisely calculated mixtures of carefully selected high-quality ingredients. CULTI room diffuser is produced as naturally as possible and its aroma spreads more slowly compared to other brands. This is a strong selling point of the brand. The slow spreading aroma is achieved by the uniquely developed solution used to dilute the alcohol. Another attraction of the brand is the combination of different fragrances, made possible by the pure ingredients used for each aroma. This makes selecting the mixtures of fragrances in a space enjoyable, just like selecting different flowers for a bouquet.
CULTI has released a new collection exclusively for Japanese customers, called "HOME SPA". The collection consists of towels and bathrobes of 3 different nuanced colors and textures, and provides the customer with "the quality required to be felt directly on one's skin, wrapping one like a fragrance".



17_culti.jpg

THONET

THONET was established in 1819 and its headquarters are located in Frankenberg, Germany. The founder of the company, Michael Thonet, wanted to produce simple yet high-quality furniture for everyone. In those days, furniture was made with expensive wood, and mostly owned by the upper class. But, Michael found an efficient way to produce less expensive furniture for the masses: the bent wood chair. Cost of production was greatly reduced through designing the chair by parts, introduction of parts assembly lines and division of labor. Moreover, Michael located his factory in Eastern Europe where labor was cheaper. The chairs produced at the factory were then shipped to multiple countries by rail.
Michael achieved mass production of this chair, which was good in its design, lightweight, and inexpensive, a huge revolution for the interior history. The "No.14" made in 1959, adopted the knockdown method, consisting of six parts and screws. This enabled stacking 36 chairs into a 1m3 cube, which greatly improved the efficiency of transportation. The chair quickly spread all over the world, selling 50 million pieces over 70 years.
Around 1920, being affected by the changes in architectural design, the cantilever chair, made by bending steel tubes, was developed. In addition to the THONET staple, the bent wood and the cantilever chair, the brand, further pursuing customer needs, produces tables, stools, and shelves, enabling total coordination of the customer's living space. The spirit of taking on new challenges will be passed on, and the THONET brand will continue revolutionize the industry.

26_thonet.jpg

About 2016年01月

2016年01月にブログ「I'm home (NEWS / ENGLISH)」に投稿されたすべてのエントリーです。新しい順に並んでいます。

前のアーカイブは2015年11月です。

次のアーカイブは2016年03月です。

他にも多くのエントリーがあります。メインページアーカイブページも見てください。

Powered by
Movable Type