« 2015年03月 | メイン | 2015年07月 »

2015年05月 アーカイブ

2015年05月15日

Y Residence

The Y residence, surrounded by ample greenery, stands on a 360m2 plot of land adjacent to a park. Architect Eizo Shiina planned a 2-story RC building with a basement centering the lawn to maximize the space and still comply with building regulations. The living room and dining kitchen were planned on the ground floor, the roof terrace and bathroom were planned on the second floor, and the main bedroom and children's rooms, which need privacy, were planned in the basement. Because the ground level was designed to be 1.2m lower than the northern front road, windows were created for all the rooms in the basement.
A U-shaped deck terrace that sticks out towards the east side of the building and surrounds was created on the south side of the living room. The living room and terrace are connected with a giant opening and its frames are designed to be hidden to visually connect the spaces. The dining corner and sofa corner were created within the terrace. Trees, planted before the construction, blend well with the giant trees of the neighboring land; the tree branches cover the terrace creating shade and give a relaxing feel. Because the terrace is 1.2m above ground, one can enjoy the feeling of floating while overlooking the lawn.
The interior is coordinated in a dark tone; the walls and ceiling are finished with concrete and the floor is finished with cheek flooring to emphasize the greenery outside. Molding was added both around the windows and at the edge of the walls and ceiling, to give the interior depth. A top-light covered creates graduated lighting in the living room.


01_y_resi.jpg
02_y_resi.jpg

A Residence

Kita-Nakagusuku is a village that is about 30 minutes by car from Naha, on the island of Okinawa. Other than the flat land that faces the east side of the Nakagusuku Bay, most of the land is hilly. The A residence is a house that is two stories above ground and one story below ground. The home stands on a steep hill with the difference of 10m from the top of the hill and the bottom of the hill. To create a living room that overlooks the ocean, architect Matsuyama Masakatsu created a life-size mock up to confirm the floor levels. To create a building with height, the building was designed to be three stories and drove stakes into the ground to strengthen its structure. The living room and dining kitchen were planned on the top floor, the entrance and bedrooms were planned on the middle floor and the guest rooms were planned on the basement floor. The charm of this house is that it has both ocean and forest views. The basement floor feels calm and dark and is surrounded by the banyan tree forest that stretches below the land. In contrast, there is an ocean can be viewed in a distance from the second floor, with the banyan trees visible just below. The positioning of the window and its sizes were decided based on the views from inside the house. In front of the entrance, a 2200mm square fixed window was created framing the giant banyan tree like a picture. This house has depth because of its use of different tones in each room, and because different scenery was effectively incorporated into each space.

03_A_resi.jpg
04_a_resi_.jpg

NY Residence

The NY residence, which is close to the Shonan beach area in Kanagawa, is a two-story wooden structured house. The owner's request was to have "a spacious terrace and living/dining room that allows one to sense the exterior from inside." Architect Shunsuke Okazaki planned the position of the terrace by taking a few things into consideration: the scenery, the way the sun shines in, and the possibility of another house being built next door in the future. Okazaki planned the terrace on the south side of the second floor where the pine forest can be seen at a distance; Okazaki employed a one-room plan dividing each zone gently using different floor levels and ceiling levels. The living/dining room was positioned next to the terrace; the kitchen, utility, hallway with study area, and Japanese room were positioned on the North side. The main bedroom and children's rooms are on the ground floor.
By having the living room extend into the terrace, it connects the indoors to the outdoors and one can feel the presence of both. Placing the windows at an angle toward the front road and its surrounding houses protects the residence's privacy. The owner can eat outside under the blue sky at the table with its parasol. Making the ceiling height 4.3m at its highest point, revealing the beams, and having the floor level 370mm lower than the surrounding spaces, depth is created changing one's eye level in the living room. On the other hand, in the dining room, the ceiling height is kept at 2.4m and two windows were installed, on the terrace side and on the bamboo forest side, to lead an observer's eyes toward the outside.
The walls are finished with plaster, the floor is finished with ash flooring and marble, and the ceiling is finished with red cedar, creating a rough feel. The furniture was carefully selected for its wooden texture; lamps are positioned where needed, and cushions and plants create laid-back comfort.

05_NY_resi.jpg

MOLTENI&C TOKYO

In March 2015, Molteni&C's flagship store opened in Aoyama, Tokyo, an area dotted with many interior shops. Patricia Urquiola who fully understands the brand's charm and designs everything from products, interiors and buildings, was appointed to design the brand's first store in Japan. The shop has a 7m open ceiling space, and has 2 floors (B1F and 1F). Urquiola's chosen theme was connecting Italian modernity with Japan. Inspired by the round wooden window of Koumyou-in, Kyoto, she designed a lateral grid covering the open ceiling window, using Japanese cedar. This wall that embodies Japan was named the "Wooden Wall;" surrounds the modern furniture and connects the 2 floors symbolically.
Also, a glass screen called the "Gio Ponti Screen" was placed to pay homage to interior designer Gio Ponti, who is designing the revivals of armchairs and tables. The two types of glass, with different geometrical graphic prints were bonded together, and became an interior item that represents the brand's mission. The ground floor showcases the living room and dining room displays and the spaces are divided gently with screens. The basement floor is cozy and relaxing; bedrooms and open closets are beautifully presented.

09_molteni_1.jpg

Jissei Omine

Jissei Omine is a famous ceramic artist from Okinawa. Born in 1933, and inspired by modern art, Omine created an Okinawan artist group called KOU in the 1960s when he wanted to become a painter. He later became interested in ceramics and became a ceramic artist. After creating a kiln on the hill of Shurijohoku, he moved to Yomitan in the 80s and created the Yomitanzan Kiln. He was deeply inspired by the legendary ceramic Panari; this ceramic was said to have been created on Aragusuku Island (one of the Yaeyama Islands in Okinawa) until 200 years ago. Omine moved to Aragusuku Island with his apprentices. After many attempts and repeated trial and error, Omine was able to beautifully recreate the legendary ceramic. Omine also visited places around the world like China, Ban Chiang (Thailand), Keishonando (Korea), and Oaxaca (Mexico), and created ceramics using clay from the areas. Omine carefully researched ceramics from around the world and from Okinawa.
Eventually, Omine felt something was missing from ceramics made from clay, and was intrigued by clay in its original form (i.e. clay that has not been touched). The art collection "Untouched" was born from Omine's interest in solid original clay; the designs are dynamic and rough but have soothing shapes. On the other hand the "IE" series is the series that influenced shamanism of Okinawa. Gold, silver, red and other multi-color forms were inspired from an old scenery of Okinawa: the thatched roof house. The power of original clay creates art with vital power.

11_omine.jpg

Birth the suite

Bise is a small old village in the Motobu peninsula that sticks out toward the East China Sea at the north side of Okinawa's mainland. Many old houses with red brick roofs still exist, creating a nostalgic feel. The village, which was developed along the beach line in an arch shape, suffers from typhoons in the summer and seasonal winds during the winter. What protects the village from this severe weather is the Fukugi tree (Garcinia subelliptica), which serves as a barricade to the wind and the tides. The houses are positioned in a grid pattern and the Fukugi surrounds the village as a barricade. Twenty thousand Fukugi trees were planted for 1 km towards the Bisesaki.
A secret villa, Birth, stands hidden behind the row of Fukugi, and allows a single party of guests to stay overnight. Mamiko Nakamura from Tokyo was attracted to the beauty of Bise and runs the villa. Architect Kenichiro Niizeki focused on the relationship between the wood and the building. The villa is surrounded by 10m high Fukugi; to build a villa without cutting any trees minimized the available space despite the land being 250m2. The villa was created on the east side of the land with an opening on the north side to let the sun shine in. By making the main space of the house on the second floor, the ground floor was kept open to let the sea breeze blow through. The windows were designed in a sequence to allow for enjoying the various impressions of Fukugi; a villa where one can enjoy sunshine, sea breezes, and the sound of the Bise ocean was created.

13_birth.jpg

Entrance & Approach

An entrance that is welcoming to guests needs to be as beautiful as the outside of the house yet functional as a space that connects the indoors to the outdoors. It is advisable to plan an entrance incorporating the position and shape of the home, the relation to its neighboring houses, and feng shui. Also, to keep the entrance beautiful and welcoming to guests at all times, it is better to have a separate entrance for the family. Recently, planning the flow from the garage through shoe closet to kitchen has become common. In most cases, the entrance door is created as an element that becomes the face of the house. Both the material and the door handle are important, and the material of the floor and the walls also need to be considered to create a beautiful space.
The approach way is a space that leads one from the public space of the outdoors to the private space of the home. The gate and greenery enhance a home's curb appeal so having a beautiful approach is important. Planning the approach depends on the size and shape of the land. For example, where there is ample space, the approach way can be straight or circular; this way one can feel the expanse of the house. If there is a difference in ground levels, the house can be set back to create a staircase approach and give the home depth. An approach way can also be "cranked" (be made to go straight and turn 90 degrees at the corner) when there is not much space between the front road and the entrance; a small garden can be planted at the end. Finally, in a situation where a house is connected directly to the front road, it is effective to place a dim light at the entrance porch to make the rooms feel spacious in contrast to the bright inside. From a security perspective, it is important not to create a window (especially a window at ground level) that can be seen from the front road. Electrical wiring of security cameras should not be too visible to maintain the design of the home.

39_n_resi.jpg
40_h_resi.jpg
41_m_resi.jpg
42_k_resi.jpg
43_k_resi.jpg
44_a_resi.jpg

About 2015年05月

2015年05月にブログ「I'm home (NEWS / ENGLISH)」に投稿されたすべてのエントリーです。新しい順に並んでいます。

前のアーカイブは2015年03月です。

次のアーカイブは2015年07月です。

他にも多くのエントリーがあります。メインページアーカイブページも見てください。

Powered by
Movable Type