« 2014年01月 | メイン | 2014年05月 »

2014年03月 アーカイブ

2014年03月14日

H Residence

The H residence is a flat inside a new high-end apartment in Tokyo. The owner liked the beautiful view and convenience of this apartment, but wanted to use materials that were more her style; she asked I’m home to create an elegant yet modern interior.
The 122m2 2LDK apartment has a floor plan where the living and dining rooms, both of 2452mm ceiling height, are separated from the bedrooms because of the entrance in between. The challenge was to change the space to better fit the owner's taste without changing the floor plan. The floor of the entrance hall was changed from tile to travertine stone; the living room and dining room floors were changed to solid wide flooring, and the walls were changed from vinyl wallpaper to paint, all of which added texture to the space. The original faucets and doors were kept in the kitchen and bathroom; only the countertops were changed, but this was enough to create a whole new image. As for the wall furniture in the living room, a built-in ethanol fireplace was installed on top of the TV.
What is especially eye-catching about this home is the bedroom. Wallpaper from De Gournay in England was used to cover the south side of the wall at the owner's request, and adds an artistic element to the space. An original side table, chest and desk were also placed in the room.

01_h_residence.jpg

L Residence

Marina del Rey is a Marina on the U.S. west coast. The L residence is a 4th floor apartment that has a living room, dining room and kitchen on the ground floor and a main bedroom and closets on the 2nd floor. The rooms are bright, for the natural light shines in from the giant opening on the east side. When the owner purchased the 142m2 apartment three years ago, it was a simple room with a bathroom and kitchen. The owner has asked female interior designer Daleet Spector of LA to renovate.
Spector changed the flooring and wall materials at the owner's request; the renovations were minimal, but created a relaxing and inviting house with industrial atmosphere. The floor was changed from wood flooring to concrete; the wall was mainly finished with white paint but also used large, patterned wallpaper as an accent. The west side wall was painted with green-blue chalkboard paint which adds originality to the space.
The ground floor, a giant open space that is rare for an apartment, is especially attractive. The kitchen and dining room were planned around the living room, which has a sofa and a table. To enjoy the ceiling height, no walls were built; instead, the space was gently separated by two colored structural columns. Since the kitchen and dining room are separate, the dining room can also be used as a formal space.

03_l_residence.jpg

U Residence

The U residence is in a 10 story apartment about a 30 minute drive south of central Vienna, Austria, and was designed by the Austrian architect firm Coop-Himmelblau. The owner purchased this 190m2 flat four years ago and asked Shibukawa Eder Architecs of Vienna to renovate the flat.
The living room and dining room were planned on the sunny southeast side of the home which has a 2500mm high ceiling. On the other side of the kitchen, toward the north side, are where the bedrooms and study were planned; the bathroom was planned close to the entrance. Utilizing the original level of the floor, which is 350mm higher than the original floor, public and private zones were created. Because the owner plans to live alone in this flat, he requested one spacious room. Therefore, a plan to divide each space with furniture and walk-in closet were proposed; if he has a family in the future, walls or doors can be added for privacy.
Since the owner loves to cook, the kitchen was placed in the center of the space. By making the kitchen fully open, the whole space feels very open and bright with the light shining in. The high counter surrounds the kitchen on three sides and hides the kitchen equipment and cooking space. By placing stools around the kitchen, it is possible to enjoy one's time with guests while cooking, while at the same time enjoying the outside view over the dining room and the living room.

04_u_residence.jpg

Ilonen Residence

"Tila" is an apartment that stands in Helsinki, Finland. Its structure and infill are separated. Thus, what an owner purchases is "an open box with only the bathroom. " A resident can freely plan how to design the walls and the kitchen, or select materials. There are two main plans: a 50m2 and a 102m2 space, all with the 5m ceiling that create the possibility of having a mezzanine or a loft. Pia Ilonen, the female architect who designed the apartment, lives in the penthouse with her two daughters. She created two "houses" for her daughters within the apartment. The L-shaped 80.5m2 plan has a second floor on the north side; and the stairs on the south side give access to a loft in addition to the dining kitchen and the living room, which has a void in the center. One can see three-dimensionally over the void from the private space on the upper floor. The dining kitchen became a "street" connecting the "houses." The dining area includes a giant table that seats eight people and has many plants with leaves. The home's original concrete wall finish and linoleum floor create a rough image and the light that shines in from the roof terrace creates a feeling of being outside. On the other hand, the second floor has a totally different feel. The walls are finished with white-painted wood panels, like a country house. The house is full of eccentricity; the wall collaged with the broken tile pieces, and the staircase that looks as if the boxes are piled up are a few examples.

05_ilonen.jpg

TH Residence

The owner purchased a 222m2 flat because the apartment is conveniently located in central Tokyo, but still has a view of the adjacent park. The owner asked architects Kenichi Yokobori and Tomoko Komata to renovate the flat. Originally, there was a bedroom on the east side facing the roof terrace, a living room and dining room on the south side, and a kitchen on the west side. To enjoy the natural sunlight and greenery from the roof terrace, the architect proposed to swap the positions of the kitchen and the bedroom. Because there were pipe spaces close to both the kitchen and the bedroom, it was possible to swap the spaces (there was bathroom next to the bedroom). From the kitchen's new location on the west side, the dining room and living room (CH2400mm) were positioned in a straight line toward the south. Each space was divided with a sliding door. The doors are made with glass sandwiching a cloth in between. This way, it is possible to enjoy the roof terrace from all spaces in the home by opening the doors.
The base color of the public spaces, like the living room, is champagne gold with an accent provided by the black doors. On the other hand, the color tone of the kitchen and bedroom is silver. The house is not too minimal and still has various expressions.

06_th_residence.jpg

K Residence

The K residence is a renovated flat inside a 30-year old apartment in Setagaya, Tokyo. At the request of the owner, architect Andrea Hikone wanted to create an image of an old library in Europe by minimizing the natural sunlight, and complying with the owner's desire to live in a space like a study room. First, all the walls were taken down except the structural walls. Along the hallway, a bathroom and walk-in closet were planned, and the living room, dining room, kitchen and study space, which are all in one space, were planned on the south side and at the end of the hallway. The floor level on the south side was raised 120mm to accommodate the repositioning of the bathroom and kitchen, the placement of the floor heating system, and the insulation for the grand piano. The 2650mm ceiling height was kept intact by taking down the ceilings to reveal the concrete structures. The living room and kitchen floor was finished with quartz, and the dining room and the study space floor was finished with walnut flooring, and softly separates the areas. The east wall of the dining room and kitchen was painted with reddish purple. No lights were placed on the ceiling; bracket lights and floor lamps were placed where needed. To adjust the amount of sunlight coming in, wooden blinds were placed on all the windows. The natural and artificial light enhance the expression of the materials used in the home.

08_k_resi.jpg

Takeuchi Residence

The owners of the Takeuchi residence renovated a flat of a 33-year old terrace house in Urayasu city, Chiba. The owner purchased the 82m2 mezzanine flat of ground and the second floor facing the garden asked the architect Tamotsu Teshima to renovate. Originally both floors had rooms on the east and west sides facing the outside, with a staircase in the center. When removing the floor, it was discovered that there was no concrete slab on the ground floor so it was necessary to first lay concrete. Since the rooms felt separated and closed off because of the staircase, the plan was to take down the west side wall of the staircase but keep the staircase in its original position. As a result, the staircase became a part of the living room and dining room (CH2500mm). In addition, by circularly connecting the hallway with the living room and dining room, the whole space now feels spacious.
The owner owns a gallery and has a collection of art from all over the world, including Japan. The ceiling and walls were finished with gently curved plaster that gives the space warmth. Simple tiles and sisal hemp was used for the floor. The architect selected interior finishes and materials that do not stand out too much, but instead are nuanced. As a result, a house reflecting the warmth and the character of the owner has been created.

09_t_residence.jpg

Renovation Article

Renovation or redesigning a space to meet one's lifestyle has become an important consideration when selecting a home. Particularly in centrally located areas, there is a high demand for apartments because of its view and convenience.
When renovating an apartment, one of the most important aspects to consider is selecting the property. Because the structure age, construction quality, and management terms of the apartment, in each structure is different per apartmet, the possibility of renovating is also different; thus it is recommended to select a property with help from a professional.
There are full-scale renovations, which involve taking down everything but the structure itself and designing everything from scratch. Partial renovations involve just changing the image of a certain area or changing the facility. With a full renovation, it is possible to design according to the owner's requests like updating pipes or facilities, or changing the floor plan or materials. Although it is possible to freely redesign an apartment according to one's lifestyle or family needs, repositioning bathrooms or the kitchen will require special attention. For example, it is necessary to fully understand the condition of the building to properly plan the best piping and keep the renovations leak-proof. Even just changing finishes and getting original furniture can change the quality of a house dramatically. Keeping an original floor plan and selecting finishes that add texture to the walls, floors and ceilings, and placing original storage to maximize a small space can create a home with charm and originality.

10_renovation.jpg

About 2014年03月

2014年03月にブログ「I'm home (NEWS / ENGLISH)」に投稿されたすべてのエントリーです。新しい順に並んでいます。

前のアーカイブは2014年01月です。

次のアーカイブは2014年05月です。

他にも多くのエントリーがあります。メインページアーカイブページも見てください。

Powered by
Movable Type