« 2013年05月 | メイン | 2013年09月 »

2013年07月 アーカイブ

2013年07月16日

Y residence

The owner couple, who were planning on building a new house in central Tokyo appointed “I’m home.” after the basic planning was finished to coordinate the interior of their home. The concept is“ a house that will suit a mature couple in 10 years,” and a “slow modern” space was created using texture and color, both of which stand out against the sharp RC structured building. Although each floor is only 40m2, the colors, materials, and door design were selected to match the usage and volume of each floor. The rooms on the second and third floors enjoy beautiful shadows created from light shining in from the opening onto the purple and gray colored interior. The fourth (and top) floor where the bathroom is located is bright with the light coming in from the terrace. It was named the “comfortable second living area” and connects the interior to the exterior with its circular design. A shower booth was created to minimize the wet floor area and the bathtub was built under the floor to minimize its existence. Marble was selected for all floors that connect the interior and exterior. The chic bathroom counter uses deep-colored tiles and has a bronze faucet. On the south side of the terrace, leafy plants were planted behind an originally created purple bench, which creates a small, yet comfortable space that is hidden from the outside.


01_y_resi.jpg
02_y_resi.jpg
03_y_resi.jpg
04_y_resi.jpg

Y Residence Setagaya-ku Tokyo Interior Design : I'm home.

Milano Salone 2013

Milano Salone, an international furniture exhibition which is held every year in Milan, Italy, was held from April 9th to April 14th this year. Due to the recession and decrease in the Euro’s value, the number of visitors from within Europe decreased, but international visitors increased, particularly from Russia, India and the Middle East. Furniture that has a classy feel while still being modern has increased in popularity, especially in high back personal chairs. Brands like Fritz Hansen, Cassina, and outdoor furniture brand B.D. Barcelona Design now carry them. The color trend includes pale colors like light yellow, light pink and grey, which continues from last year. On the other hand, some brands used accent colors for cushions and ottomans to contrast with the white, black and beige furniture. Sofas where a part of the back is open to allow for 360 degree seating increased and GAN and MOROSO introduced a striking shape in this type of sofa. Due to the development and spread of digital devices like the iPad and iPhone, a style where family members gather in the living room each enjoying different things has become familiar worldwide. Original lifestyle was presented by Moooi, HERMÈS, ARMANI / CASA, each showing different scenes. Each brand presented its brand image by mixing its new and old collections.

05_salone.jpg


06_salone.jpg


07_salone.jpg

Poliform

Poliform, a furniture brand that has 82 Flagship stores in 80 cities in the world was founded in 1970 in Brianza, in northern Italy. Like many Italian furniture brands, the brand went global in only 2 generation by actively investing in technical development, automation of product management, and global expansion. What made the brand famous was its wall storage system. The product produces“the design that blends into the modern space,” “ the functionality that answers many needs,”and “beautiful texture” was created by the inspiration of the outside designers like Carlo Colombo and the experience of the brand. The brand collaborates with star designers and architects like Paola Navone, Marcel Wanders and Vincent Van Duysen. In 2013, they announced a sofa and a bed and other furniture designed by Jean-Marie Massaud, and a dining table and other furniture by Rodolfo Dordoni. They presented a lifestyle that is not limited to wall systems. Massaud states that the design needs to be cool but elegant when designing for this brand. There is a whit all over his beautiful design, such as colorful paining inside the chic furniture, and stiches and buttons that have been added as an accent.

08_poliform.jpg

Feeling of Japan / T residence

The T residence was built as a traditional Japanese-style house in Monzencho, Kyoto. The house has been renovated and expanded from time to time, but was recently abandoned. The new owner wanted to keep some of the traditional aspects of the house but still live comfortably, and asked architect Dai Nagasaka to renovate the house. The designing started with measuring the house, because none of the original drawings could be found. He proposed turning the dark, chilly kitchen, dining room and bathroom that connects with "Doma" into a bright, open living room and dining kitchen. Before the renovation, three houses of different heights were connected, but to connect the space the ceilings had to be gently curved. The walls and the ceilings were finished in the same plaster, and as a result, three simple-height spaces of 2850mm, 3080mm and 5300mm, were revealed to create a “house within a house,” and “comfort surrounded by organically-created curves.” All the original columns and beams were strengthened against earthquakes and new columns were colored to match the original columns. All the old ceilings were taken out; the columns that extend to the top and the beams that curve naturally and cross in the white plaster background create a modern image. As it was not possible to change the position of the stove, a 4 meter long circular dining table was designed around the stove and the columns and symbolizes the whole concept of this house.


10_t_residence.jpg

Feeling of Japan / Konishi Residence

The Konishi residence surrounded by low blackboard walls stands quietly in the area which was previously an “inn town,”keeping the atmosphere of the old days. The land has been handed down for 3 generations and is located at the corner of the crossing and faces the giant tree and clay roof of the shrine in the front. The architect Tamotsu Teshima imagined a house that “breathes with the trees” and created the house in a V-shape to expand the view from the garden to the outside. He created the 2nd floor only on the north side, which faces the neighboring house, and kept the south side flat with a slanted roof that blends in to the garden. At the same time, he stressed the expansion from the interior to the exterior with perspective planning. Utilizing the slanted landscape, a 405mm floor difference was created between the dining room / kitchen with the living room. For the living room, a slate floor with washed out white pebbles was used to create a“doma”image; the opening gently connects the interior and exterior. In the dining room, a fixed window was created for garden viewing, and for ventilation, a separate opening that closes and opens was created for the wind to pass through. The sliding wood door that connects the living room and the garden slides into the wall and frames the scenery when the door is fully opened. Its frame was designed to create depth in the scenery when it is closed. To create a gradation of light in the room, many slit windows were created and panels were attached to top lights to dim the lights. In addition, solid, rough-texture beach flooring was used for the floor and plaster was painted on the walls creating a nuanced finish. The house has the beauty of texture and harmony from shading.


11_konishi_residence.jpg
12_konishi_residence.jpg

Feeling of Japan / Chochikukyo

Chochikukyo stands surrounded by greenery at the base of Mt. Tennozan, in Oyamazaki, Kyoto. The building was built as the 5th house of architect Koji Fujii 85 years ago, in 1928. He continuously built his own houses or “case studies” and lived or “experimented” over and over. Chochikukyo is the compilation of all his case studies. He thought that “modernization cannot be accomplished just by westernizing” and learned environmental engineering and researched “houses that combined the culture and weather of Japan and Japanese sizing” throughout his life.
Chochikukyo is the origin of environmental housing and uses passive energy with a scientific approach. The veranda that is positioned on the south side of the house plays a role in minimizing the strong sunshine and keeps sunlight out in the summer while becoming a sun room in the winter. There are small windows so a breeze passes through, and openings were created below the floor for the same reason. The house was planned so the living room, dining room and reading room would be a central feature. The bedrooms and veranda are connected with sliding doors and the dining room is softly separated because its floor level is 150mm higher than the living room. To maintain eye contact between people sitting on tatamis and people sitting in chairs, the entrance of the living room was created 327mm higher. Natural materials often used for tea ceremony rooms (such as wood, bamboo and clay) were selected for this house. The house became a step toward “modernization” by mixing Japanese style, like sliding doors and materials, with a Western scientific approach.


19_j.jpg

Feeling of Japan / Kiyoshi Igarashi

Kiyoshi Igarashi is a traditional oxidized clay tile craftsman who creates tiles using the old "Daruma-gama" (Japanese Kiln) and has been doing so for over 40 years in Fujioka city, Gunma. Most tiles are made in areas where the clay is rich, and Fujioka city an ample supply. In addition, water and wood is plentiful in the neighborhood, and the city flourished as a place for producing clay tiles. The oxidized clay tiles Igarashi creates has a surface covered by carbon, and the color is a soft, deep gray-silver. The carbon surface repels the water, protects the building from the rain, and strengthens the durability of the clay tile. The "Daruma-gama" is the traditional clay kiln that creates this oxidized clay tile. Similar kilns could be found all over Japan in the old days, but due to a wave of mass production, only two kilns (including this kiln) are still active. Igarashi does the entire procedure by himself finishes the clay tiles by hand after they are shaped by the machine. The clay rests for one day after shaping and polishing, then is dried for two days under the sun. Finally stacked and burned in the kiln; this process takes two days each. The total procedure takes 10 days, but only 1000 clay tiles can be produced at one time. Because the tiles have small holes on the surface, it allows the tile to breathe, and keeps the house cool in the summer and warm in the winter. Also, as each clay tile has a different beautiful nuance and is not just functional, but also a work of art.

24_igarashi.jpg

Kid’s room article

In Japan, many people tend to be homeowners when they have children, and the kid’s room is an important aspect of designing a house. Recently, the planning has diversified due to changes in lifestyles, and kid’s room must be planned differently according to each family.
Many parents plan their kid’s rooms when their children are still young, and the room is not yet used for sleeping or as a private room. When the children are a bit older, the room is used as a room to study in, but most children study with their parents in the dining room or living room. Thus, the kid's room ends up being used for storage until they are fully grown up.
To plan a comfortable kid’s room, it is important to think of the relationship between the parents and the children and the family’s lifestyle. And also it is important to not only think of the kid’s room but to think of the whole house. The kid’s room can be private or semi-private, or could be a shared room when children are small and be divided into separate private rooms when the children grow up - there are numerous ways to plan the room.
Planning a kid’s room is a great opportunity to understand children’s taste. It is fun to select the color of the walls, the floor material, and to create a colorful, three-dimensional room with them. If renovation is not possible, changing the furniture, fabric or interior goods renews the room’s image. Designing the room with the child’s input helps the child love their room more.

27_kids.jpg

28_kids.jpg
29_kids.jpg

About 2013年07月

2013年07月にブログ「I'm home (NEWS / ENGLISH)」に投稿されたすべてのエントリーです。新しい順に並んでいます。

前のアーカイブは2013年05月です。

次のアーカイブは2013年09月です。

他にも多くのエントリーがあります。メインページアーカイブページも見てください。

Powered by
Movable Type