« 2013年02月 | メイン | 2013年04月 »

2013年03月 アーカイブ

2013年03月01日

FINLAND / Huttunen Residence

The architect Risto Huttunen and Suvi lives with his 3 children in an apartment that stands on the Kulosaari island, in eastern Helsinki, Finland. 3 families live in this 4-story apartment, including the Huttunen family. Originally, the 760m² land was a slope from west to east, covered with rocks. There was a 10m difference in the level of the highest point to the lowest point; the building was built on the 460m² eastern side after removing the rocks, and the western 300m² side became a natural backyard with the original rocks. All 3 residences are long rectangles that stretch east to west and the living room, dining room and kitchen are planned on the 3rd floor because of the view. Also, a terrace that connects flat with the inner space was created both on the east and west sides on the 2nd and 3rd floors. A totally different atmosphere can be enjoyed from the terraces: a great ocean view can be enjoyed from the eastern terrace and dynamic rocky scenery can be enjoyed from the western terrace. The terraces of the 3 residences are not divided and instead are kept as an open space. The interior Suvi designed is simple with straight lines, but the staircase and the original furniture add weight to the interior. Oak wood was used for the floor, kitchen and original furniture, because the color becomes deeper as it ages, and contrasts well with the white and grey concrete walls. The floor heating system which is used on all floors of this building uses hot water from pipes that run 300m below ground. A comfortable residence was created by integrating modern design with nature.

03_hu.jpg
04_hu.jpg

FINLAND / Mattila Residence

The cottage belonging to Mikko and Leena Mattila stands in the pine woods of Aaslan, an offshore island that is part of the resort area of Naantali, southwest of Finland. The 2-story wooden structured cottage was designed by an architect friend of the Mattilas 30 years ago, with the image of a fisherman’s house with red ocher-colored walls and a gable roof. The antique furniture the couple gathered along with the ancestral furniture matches well with the pinewood based interior. The Mattila’s daughter and architect Minna Lukander designed a small 20m² log house to the west of the cottage using logs from an old church that Leena collected. The house was made by combining the old and new logs, and ferro sulfate was painted onto the surface of the new logs to create an antique feel. The interior is finished with white oil paint and with the slanted roof, creates the feel of a chalet. The “peasant style” or traditional farmhouse furniture matches very well with the house. The thirty-year- old traditional Finland-style sauna stands on the beach, and the steam is created by heating the rocks with the firewood. On the south side of the sauna facing the beach, Minna added a terrace to relax with the view of the ocean after a sauna.

05_ma.jpg
06_ma.jpg

FINLAND / Mikkola Residence

The wooden structured 2-story house of Karno Mikkola and Helena stands in the countryside of a southern Finland town, Kirkkonummi. Kirmo Mikkola, the elder brother of Karno and also an architect, designed this house in 1970. The house used the module method, which was very modern at the time and has an exterior wrapped horizontally with pinewood, and a flat roof and giant opening. The interior is simple with pinewood or plaster finished walls, and has a giant window toward the west and the south of the rooms to let the light shine in. The window is made of 1000mm x 800mm wooden frame grids, some of which push open, and some of which stay fixed. In 2007, Karno’s daughter Juulia Mikkola, an architect, renovated the house. She added eaves to the roof to make it more durable, replaced some of the exterior finish and changed part of the interior layout. On the ground floor, the utility space was moved from the dining kitchen on the south side to the bathroom on the north side, to make the dining space large enough for guests to enjoy dinner together. The terrace with its chairs and tables on the west side of the ground floor became brighter by taking down a part of the wall that divided it. On the west side of the land facing the ocean, there is a smoke sauna that Juulia’s husband, Marko Huttunen also an architect, designed and built.

07_mi.jpg
08_mi.jpg

2013年03月05日

CLOSE-UP DESIGNER / FUJIWO ISHIMOTO

Fujiwo Ishimoto has been the textile designer of the marimekko, Finland for over 30 years. His textile designs are based on plants and nature, and hint at both the boundless nature of Finland and the stillness of Japan, and are loved by fans all over the world. He has designed over 300 textiles, that vary in design from being bright and colorful to delicate and minimal. He places importance on the concept of: “framework = the design pattern.” Therefore, he sketches the design pattern first and adds color afterwards. Because his design work does not depend on color or impression, many color combinations can be created, and creates a strong impact as both art and a product.
Because he loves pottery, Ishimoto became a guest designer at ARABIA, a ceramic brand in Finland at the age of 48. One of his representative works, “a flat relief of imagery flower,” was created by engraving the clay stenciling of a sketch and adding string-shaped clay on the sides. In addition, his three-dimensional image of the overlapping petals was created by smoothing the clay into a long sheet and overlapping it circularly. Like his textiles, Ishimoto’s art is dramatic and detailed in both shape and color.
In 2010, he was awarded the Pro Finlandia Medal, which is the highest honor that can be given to an artist in Finland; the award honored his contribution to the design field not only in Finland and Japan, but around the world.

09_ishimoto.jpg

2013年03月06日

OUTDOOR COMFORT / P Residence

The P residence stands on the highland residential area overseeing Graz in southern Austria. In this 2-story residence, the dental clinic that the wife runs was planned on the ground floor. Utilizing land that slants about 15 degrees toward the north, Bernhard Schönherr of the architect group Graz, LOVE architecture and urbanism design this building. The building was planned on the north side of this 853m² land and a swimming pool was planned on the south side so the town of Graz can be viewed from many points within the residence. The living and dining rooms are situated on the south side of the 2nd floor--an open space where friends and family can gather. The best view from this building is from the 1.4m deep deck created 4m above ground and connected to the south side of the building; it has a panoramic view of the town, as well as a view of the garden and pool. By opening the glass doors, the deck becomes an extension of the living room. The deck also stretches in an L-shape to the west, making it accessible from the children’s room. The main bedroom and the bathroom are planned on the north side of the 2nd floor. They all have private gardens next to them to allow light to shine into the space while still maintaining privacy. The swimming pool, which is directly accessible from the deck on the 2nd floor, was made at the request of the wife who loves swimming. Parasol and outdoor sofa are placed next to the pool, and Miscanthu and Violet Aster add comfort to this outdoor living space.

11_P.jpg
12_P.jpg
13_P.jpg

2013年03月10日

OUTDOOR COMFORT / I Residence

With an opening covered with greens, the I residence stands out in the quiet residential area of central Tokyo. The lateral land which stretches east to west is 170m², and the building is a RC structured 2-story building with a basement. Because the land is gently slanted, zoning was created using the different floor levels. In the basement, an entrance and garage were planned. The living room, dining room and kitchen were planned on the ground floor but the living room floor level is 800mm higher than the others to maintain the height of the garage below. The living room is facing the front road, but because the floor level is 1.7m above ground level, there is still privacy from the road. Also, by making the dining room’s ceiling height 3050mm and the living room’s ceiling height 2250mm, the openness toward the outside is emphasized; the terrace with Matsumurae maple and Griffith's ash adds depth to the opening. The architect Eizo Shiina calls this space “outer room” because the privacy of the space is kept with the 2-story high RC wall. The spaces still feel connected because the floor of the dining room and outer room is flat and use the same tile. The made-to-order window has a yellow cedar frame on the inside which integrates nicely with the scenery and has an aluminum frame on the outside to make it easy to maintain. By designing a house integrating the interior and exterior, a boundless space was created that enables one to enjoy the beautiful scenery from anywhere in the house.

14_I.jpg

2013年03月13日

OUTDOOR COMFORT / S Residence

The RC structured S residence stands in the corner of a quiet residential area in Nara city. The greenery blends very well with the exterior concrete wall formed by cedar panels. Architect Kazuo Oe planned 3 stages : the “courtyard stage,” “pool stage,” and “living stage,” utilizing 350m² of land. The stages were planned for different floor levels and are all equally accessible. On the ground floor, the living room, dining room and kitchen were planned surrounding the courtyard on the southwest side. On the 2nd floor, the bathroom, utility room and bedroom were planned. The same grey ceramic tile is used for the courtyard, kitchen and living room and creates continuity throughout the interior and exterior of the home. Kempas was used for the floor of the formal dining room, which matches well with the concrete wall formed by cedar panels. The wood used for the wall storage was made to match the floor, and adds warmth to the white and grey interior.
Utilizing the gentle slope that runs from northeast to southwest, the terrace on the south side of the courtyard was created 1800mm above, to create enough space for a garage on the floor below. By adding water, the terrace becomes a shallow pool that reflects the Japanese maple planted close to the wall. Another terrace was created 1200mm above, to the east of this terrace, next to the bathroom. These terraces make it possible to go around the whole house vertically. From the courtyard and terrace’s south and west sides, a 1150mm wall was created from the 2nd floor. A private and comfortable space was created by surrounding the space with walls on all 4 sides.

15_S.jpg
16_S.jpg

About 2013年03月

2013年03月にブログ「I'm home (NEWS / ENGLISH)」に投稿されたすべてのエントリーです。新しい順に並んでいます。

前のアーカイブは2013年02月です。

次のアーカイブは2013年04月です。

他にも多くのエントリーがあります。メインページアーカイブページも見てください。

Powered by
Movable Type